Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Στη δεκαετία του '70 επιστρέφουν τα νοσοκομεία


Στη δεκαετία του ’70 και του ’80 επιστρέφει η ιατρική πράξη στα νοσοκομεία, κατ’ εντολήν των διοικήσεων των νοσοκομείων, λόγω υψηλού κόστους. Όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ήδη κάποιοι διοικητές νοσοκομείων, συστήνουν σε γιατρούς να επιστρέψουν σε ιατρικές μεθόδους του παρελθόντος, με μικρότερο κόστος, καθώς τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τιμές των σύγχρονων υλικών.

Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος ασθενής χρειαστεί να υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή, αυτό θα γίνει χειρουργικά, και όχι λαπαροσκοπικά, που είναι μία σύγχρονη, αναίμακτη, και λιγότερο επώδυνη μέθοδος.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα, ακόμη και να αποκατασταθεί η προμήθεια υλικών στα νοσοκομεία, οι τιμές στις οποίες αυτά διατίθενται, είναι απαγορευτικές μετά και από τη μείωση κατά 2/3 της δαπάνης για τη Δημόσια Υγεία το 2010, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα νοσοκομεία να τα προμηθευτούν.

Η ΕΝΙΘ καταγγέλλει επίσης ότι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, θα πλήξει τους εργαζόμενους, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία, που ήδη χρωστούν πολλά χρήματα στα νοσοκομεία, πληρώνουν χωρίς καθυστέρηση τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: