Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

Απομακρύνεται το όνειρο για διακοπές στα νησιά μας


«ΚΑΙΝΕ» ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

«Φωτιά και λάβρα», που «καίει» όλα τα βαλάντια των Ελλήνων, οι οποίοι το φετινό καλοκαίρι έχουν ονειρευτεί για τις διακοπές τους κάποια από τα νησιά του Αρχιπελάγους, είναι -παρά την «καθήλωσή» τους στα περυσινά επίπεδα- τα εισιτήρια των 200 περίπου «ποσταλιών» όλων των τύπων, της ακτοπλοΐας, που εδώ και λίγες ημέρες πηγαινοέρχονται σχεδόν άδεια στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ οι εκπρόσωποι των πλοιοκτήτριων εταιρειών ευελπιστούν σε καλύτερες μέρες και κάνουν λόγο για τα ακριβά πετρέλαια και τα άδεια ταμεία τους.

«Ονειρο θερινής νυχτός» θα είναι οι καλοκαιρινές διακοπές για τις ελληνικές οικογένειες, καθώς τα ναυλολόγια των πλοίων δεν λένε να «πέσουν» με τίποτα...

Ετσι ,αν μια τετραμελής οικογένεια μαζί με το αυτοκίνητό της θελήσει να πάει για διακοπές στην Πάρο, θα πρέπει να πληρώσει για τα αλερετούρ ναύλα της στην οικονομική θέση ταχύπλοου πλοίου το ποσό των 522 ευρώ και στη διακεκριμένη το ποσό των 674 ευρώ, ενώ για την Τήλο η ίδια οικογένεια θα καταβάλει -άνευ καμπίνας φυσικά- με συμβατικό πλοίο και στην οικονομική θέση το ποσό των 580 ευρώ και στη διακεκριμένη 612 ευρώ. Για το δε Ηράκλειο της Κρήτης θα πληρώσει για την οικονομική θέση 428 ευρώ και 588 ευρώ σε τετράκλινη εξωτερική καμπίνα.

Αν στα έξοδα των εισιτηρίων προσθέσετε και τα έξοδα εντός του πλοίου -φαγητό και καφέδες- τότε η ακτοπλοϊκή μετάβασή σας σε κάποιο νησί του αρχιπελάγους θα σας στοιχίσει «ο κούκος αηδόνι», ενώ, αν από την 1η Ιουνίου αυξηθούν τα εισιτήρια, τότε δεν θα είναι λίγοι εκείνοι οι αδειούχοι που θα το σκεφτούν να επισκεφτούν το νησί των ονείρων τους.

Οι επικείμενες αυξήσεις, σύμφωνα με ακτοπλοϊκούς κύκλους, θεωρούνται σίγουρες, αφού, εκτός από την ακρίβεια του πετρελαίου, το οποίο μάλλον θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα άσχημα οικονομικά στοιχεία των ακτοπλοϊκών, και δη των εισηγμένων ΑΝΕΚ, Attica Group, Minoan Lines και ΝΕΛ, που ήδη έχουν χτυπήσει κ«όκκινο».

Πάντως, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις και οικογενειακές προσφορές, καθώς και εισιτήρια των 10, 19 και 20 ευρώ, τα οποία όμως διατίθενται σε μικρό αριθμό και για συγκεκριμένα πλοία και δρομολόγια, ενώ χορηγούνται εισιτήρια και σε άτοκες δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας.

Τέλος, τα «κόκκινα» οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών -δρομολογήσεις πλοίων σε μονοπωλιακές γραμμές- δεν αποκλείουν και τα σενάρια ενός μεγάλου ακτοπλοϊκού ντιλ, με κύριους πρωταγωνιστές τούς ακτοπλοϊκούς ομίλους Attica Group του Ανδρέα Βγενόπουλου, ΑΝΕΚ του Γιάννη Βαρδινογιάννη, και της Minoan Lines του Ιταλού Emmanuelle Grimaldi.

πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: