Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Ετικέτες τροφίμων


πηγή Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

GDAs: ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΓΡΙΦΟΣ ή ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ?

Σημαντικότατες αλλαγές έρχονται να αλλάξουν το τοπίο στο χώρο της διαθρεπτικής επισήμανσης, υποδεικνύοντας παράλληλα την αναγκαιότητα για καλύτερη διατροφική ενημέρωση του κοινού. Το έναυσμα γιαυτές τις αλλαγές δόθηκε από τα μηνύματα του ιδίου του καταναλωτικού κοινού, που θεωρούσε πως οι ετικέτες τροφίμων αποτελούν ένα γρίφο. Αποτελέσματα πολλών μελετών έχουν υποδείξει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού κατανοεί και ερμηνεύει σωστά τις πληροφορίες που αναγράφονται σε ένα συσκευασμένο τρόφιμο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Βιομηχανιών τροφίμων και τις κατά τόπους αρχές, ενέκρινε πρόταση για να καταστούν οι ετικέτες τροφίμων σαφέστερες και πιο σχετικές προς τις ανάγκες των καταναλωτών.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση αυτή, πρέπει να αναγράφονται στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας των τροφίμων βασικές πληροφορίες για τη θρεπτική αξία τους, τα επονομαζόμενα GDAs ή ελληνιστί ΕΗΠ (Ενδεικτικές Ημερήσιες Προσλήψεις). Καθορίζονται επίσης κανόνες ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες για τη θρεπτική αξία πρέπει να αναγράφονται στην επισήμανση των τροφίμων, παρ’ όλο που υπάρχει περιθώριο για τα κράτη μέλη να προάγουν επιπλέον εθνικά μέτρα, εφόσον αυτά δεν υπονομεύουν τους κανόνες της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, προτείνεται σε κάθε τρόφιμο να αναγράφεται σαφώς στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας η περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπη, κορεσμένα λίπη, σάκχαρα και νάτριο, βασικό συστατικό του αλατιού, ανά μερίδα του προϊόντος. Επιπλέον, πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων για έναν οργανισμό, που καλύπτεται για κάθε συστατικό.

Για την διευκόλυνση στην προσπάθεια σύγκρισης των συστατικών 2 τροφίμων, έχει αποφασιστεί να χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς, η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (GDA) που έχει εκτιμηθεί για μία μέση υγιή γυναίκα (δηλαδή οι 2000 θερμίδες, τα 90 γρ. σακχάρων, τα 70 γρ. λιπαρών, τα 20 γρ. κορεσμένων λιπαρών και τα 2,4 γρ. νατρίου που αντιστοιχούν σε 6 γρ. αλατιού).

Παράδειγμα αναγραφής Ενδεικτικών Ημερήσιων ΠροσλήψεωνΠαρόλο που ακόμα η αναγραφή των ΕΗΠ δεν είναι υποχρεωτική δια νόμου, εταιρείες τροφίμων της χώρα μας κινούνται ήδη προς αλλαγή των ετικετών στα τρόφιμα τους, με πρόσφατο παράδειγμα μεγάλη βιομηχανία αλλαντικών που ευαισθητοποιήθηκε και παρουσιάζει λεπτομερή αναγραφή των ΕΗΠ στις συσκευασίες των προϊόντων της.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, ο καταναλωτής θα είναι πλέον σε θέση να διαβάζει καλύτερα την περιεκτικότητα των μερίδων κάθε τροφίμου σε θερμίδες, αλλά και σε συστατικά των οποίων η ισορροπημένη πρόσληψη είναι καίρια για την υγεία, όπως το νάτριο (ή κατ’ επέκταση το αλάτι), τα σάκχαρα και τα κορεσμένα λιπαρά. Ίσως μάλιστα να έφτασε και η ώρα ως καταναλωτές, να ωθήσουμε όλες τις βιομηχανίες τροφίμων να πράξουν ανάλογα, με την στοχευμένη επιλογή προϊόντων που αναφέρουν ΕΗΠ και τα οποία μπορούμε ευκολότερα να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας, γνωρίζοντας ουσιαστικά τι και πόσο τρώμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: