Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος;

Τι μπορεί να κάνει ένα υπέρβαρο άτομο όταν τα συμπληρώματα διατροφής, τα ροφήματα που αυξάνουν τον μεταβολισμό και τα αμέτρητα προϊόντα αδυνατίσματος, όπως π.χ. τα «θαυματουργά» χαπάκια που καταστέλλουν την όρεξη, αποδεικνύονται αναποτελεσματικά;

Ο κατάλογος των σωματικών κακουχιών στις οποίες υποβάλλονται -συνήθως χωρίς ορατά αποτελέσματα- τα παχύσαρκα άτομα είναι ατελείωτος. Στις ήδη υπάρχουσες σωματικές τιμωρίες ήρθε τώρα να προστεθεί και ηάκρως σαδομαζοχιστική μέθοδος του Αμερικανού πλαστικού χειρουργού Nikolas Chugay, η οποία ωστόσο υπόσχεται πιο άμεσα και απτά αποτελέσματα από κάθε άλλη μέθοδο απώλειας βάρους.

Η μέθοδος απαιτεί την τοποθέτηση, μέσω χειρουργικής επέμβασης, μιας πλάκας από πολυαιθυλένιο μεγέθους γραμματοσήμου στην επιφάνεια της γλώσσας. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά και απαιτείται τοπική αναισθησία της γλώσσας, ενώ το κόστος της επέμβασης ανέρχεται «μόλις» στα 3.000 δολάρια. Πώς όμως ακριβώς λειτουργεί;

Το μαγικό διαιτολογικό «τσιρότο»» μετατρέπει τη λήψη στερεάς τροφής σε ένα ανείπωτο βασανιστήριο για το παχύσαρκο άτομο, το οποίο πλέον εξαναγκάζεται να «τρέφεται» αποκλειστικά με σούπες και ροφήματα. Η οδύνη που προκαλεί η επαφή της στερεάς τροφής με το πλαστικό επίστρωμα είναι τέτοια που καθίσταται ανυπόφορη η μάσηση κάθε μη ομογενοποιημένης (μη ρευστής) τροφής, όπως εξηγεί ο ίδιος ο Chugay.

Από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουν ήδη υποβληθεί σε αυτή την επέμβαση 35 άτομα, τα οποία έχουν ήδη χάσει κατά μέσο όρο 10 κιλά. Ενώ για όσο διάστημα θα έχουν το λεπτό μεταλλικό επίστρωμα υπολογίζεται ότι θα χάνουν ημερησίως περίπου 750 θερμίδες.

Οπως είναι φυσικό, αυτή η νέα διαιτολογική βαρβαρότητα έχει δεχτεί δριμύτατες κριτικές από πολλούς διαιτολόγους γιατρούς. Και όχι μόνο για την προφανή αγριότητά της όσο, κυρίως, για την εγγενή αναποτελεσματικότητά της! «Δεν πιστεύω ότι η δημιουργία πόνου αποτελεί τη σωστή μέθοδο για να πεισθούν τα άτομα να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους», ήταν το σκωπτικό σχόλιο του διάσημου Αμερικανού διαιτολόγου Yoni Freedhoff. Και συνεχίζει: «Αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά, θα ήμασταν όλοι αδύνατοι. Η ίδια η αρχική παραδοχή αυτού του διαιτητικού συστήματος δεν είναι μόνο γελοία αλλά και απάνθρωπη».

Πράγματι, από τις περισσότερες διαιτολογικές έρευνες προκύπτει ότι χρειάζονται δύο με τρία χρόνια συστηματικής θεραπείας για να μάθει ένα παχύσαρκο άτομο να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή. Το τέχνημα του Chugay μπορεί να προσφέρει μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα: μόλις αφαιρεθεί, το παχύσαρκο άτομο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επανέλθει στις προηγούμενες διατροφικές του συνήθειες.

Απαντώντας σε αυτή τη σκληρή κριτική, ο Chugay αντιτείνει ότι η μικρή χειρουργική επέμβαση που επινόησε είναι πολύ πιο ασφαλής από τη λιποαναρρόφηση ή από άλλες επεμβάσεις στο στομάχι. «Δεν υπάρχει τίποτε το βάρβαρο σε αυτήν. Πρόκειται για μια μη επεμβατική διεργασία. Και σε αυτήν προσφεύγει κάποιος μόνο όταν όλες οι καθιερωμένες μέθοδοι αδυνατίσματος έχουν αποτύχει». *

(πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: