Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

15 Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

«Όλοι έχουμε το δικαίωμα προστασίας από ψεύτικες ή παραπλανητικές διαφημίσεις ή ετικέτες σήμανσης, το δικαίωμα προστασίας από ανασφαλή ή χωρίς αξία φάρμακα και άλλα προϊόντα, το δικαίωμα να επιλέγουμε ανάμεσα σε αρκετά ομοειδή προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές.
Ωστόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι τόσο σύνθετος, που οι ισχύοντες νόμοι δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα αυτά. Χιλιάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. Κάθε χρόνο νέες χημικές ουσίες προστίθενται στα τρόφιμά μας ή ψεκάζονται στις καλλιέργειές μας. Το 90% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ήταν άγνωστα 20 χρόνια πριν.

Αν μια νοικοκυρά δεν είναι εξειδικευμένη διατροφολόγος, μαθηματικός, χημικός και μηχανικός, δεν μπορεί να ψωνίσει για την οικογένειά της ούτε να διαχειριστεί τα οικονομικά του σπιτιού της. Νέα φάρμακα τοποθετούνται στην αγορά, καθημερινά, χωρίς να είναι απαραίτητη η κατάθεση εκ των προτέρων αποδεικτικών στοιχείων ότι είναι πραγματικά αποτελεσματικά για να θεραπεύσουν τις ασθένειες, για τις οποίες συνιστώνται. Το ένα πέμπτο του κρέατος που καταναλώνουμε δεν ελέγχεται από το Υπουργείο Γεωργίας».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον τ. Πρόεδρο των Η.Π.Α., Τ. Φ. Κέννεντυ. Πρόκειται για απόσπασμα της ομιλίας του, το 1962, δηλαδή πριν από περίπου μισό αιώνα.

Η ομιλία αυτή σηματοδότησε την αναγνώριση των 8 βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών μέσα από την υιοθέτηση από τον Ο.Η.Ε. των κατευθυντήριων γραμμών για τα δικαιώματα των καταναλωτών, στις 9 Απριλίου 1985:

*Δικαίωμα στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών

*Δικαίωμα στην ασφάλεια

*Δικαίωμα στην πληροφόρηση

*Δικαίωμα στην επιλογή

*Δικαίωμα στην εκπροσώπηση

*Δικαίωμα στην αποζημίωση

*Δικαίωμα στην εκπαίδευση

*Δικαίωμα σε ένα υγιεινό περιβάλλον

Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα;

«Δυστυχώς τα δικαιώματά μας αμφισβητούνται από την ελεύθερη αγορά», υποστηρίζει η Ευαγγελία Κεκελέκη, γενική γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) και εκπρόσωπος των Ελλήνων Καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ακρίβεια στα τρόφιμα και η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ οι καταναλωτές δηλώνουν σε ποσοστό 44,97 % ότι έχουν πρόβλημα με την ακρίβεια των τροφίμων, το 18 % κάνει λόγο για κακή ποιότητα και το 33% αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με την ασφάλεια και την υγιεινή. Το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την ακρίβεια».

«Δεν πρέπει να παραβλέπουμε βέβαια ότι και οι καταναλωτές έχουμε και ευθύνες, εκτός από δικαιώματα», προσθέτει. «Οι δικές μας ευθύνες πηγάζουν από τον ωχαδερφισμό, από την μικρή συμμετοχή σε ενώσεις καταναλωτών (όπως το ΚΕ.Π.ΚΑ.) από τη λογική του καναπέ (κάποιος άλλος να αγωνιστεί για μένα, χωρίς εμένα), από την άκριτη κριτική και από την απόρριψη του γεγονότος ότι κάποιος μπορεί να αγωνίζεται για το κοινό καλό, χωρίς προσωπικό όφελος και χρειάζεται στήριξη.

Αν οι καταναλωτές δε συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να συμμετάσχουμε, σε υπαρκτές, εθελοντικές, δημοκρατικές, ενεργές ενώσεις καταναλωτών, οι αποφάσεις των εξουσιών θα λαμβάνονται, για εμάς χωρίς εμάς και εις βάρος μας».

Στις 15 Μαρτίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα καταναλωτή. Όμως καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι καταναλωτές είμαστε 365 ημέρες το χρόνο.

‘’Γνωρίζω – Συνειδητοποιώ – Οργανώνομαι – Προστατεύομαι’’, είναι το σύνθημα του ΚΕ.Π.ΚΑ, που καλεί τους καταναλωτές να οργανωθούν, να δυναμώσουν τη φωνή τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

(πηγή contra.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: