Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Πιο αυστηρά τα μέτρα για το κάπνισμα στη Βρετανία

Πακέτα τσιγάρων χωρίς σχέδια και χρώματα καθώς και απαγόρευση του καπνίσματος μπροστά από δημόσια κτίρια, είναι δύο από τα νέα μέτρα που αναμένεται να λάβει η βρετανική κυβέρνηση. Από τα αντικαπνιστικά μέτρα που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των καπνιστών μειώθηκε κατά 25%.

Με τα νέα μέτρα που αναμένεται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή η βρετανική κυβέρνηση, θέτει ως στόχο τη μείωση του αριθμού των καπνιστών στο ήμισυ έως το..
2020.

Ο υπουργός Υγείας Andy Burnham δεσμεύτηκε να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών στη Βρετανία από έναν στους πέντε (21%), σε έναν στους δέκα τα επόμενα 10 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 4 εκατομμύρια Βρετανοί θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί επιπλέον να μειώσει τον αριθμό των περίπου 200.000 ατόμων που ξεκινούν το κάπνισμα κάθε χρόνο.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να απαγορευθεί ο ελκυστικός σχεδιασμός και η χρήση λογότυπων στα πακέτα των τσιγάρων, στα οποία θα μπορεί μόνο να εμφανίζεται το όνομα της μάρκας με απλά γράμματα.

Συνολικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση είναι τα εξής:

Αναθεώρηση του νόμου, ώστε να εξεταστεί αν πρέπει να απαγορευθεί το κάπνισμα στις εισόδους των δημόσιων κτιρίων, στο πλαίσιο της επέκτασης των μέτρων για την προστασία των παιδιών, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης ενθάρρυνση του μη-καπνίσματος στα σπίτια και τα αυτοκίνητα.

Απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων από μηχανήματα αυτόματης πώλησης, καθώς θεωρούνται πολύ εύκολη πηγή προμήθειας τσιγάρων για τους νέους.

Άμεση επένδυση για την αύξηση των αρμόδιων αξιωματούχων στο εξωτερικό, με σκοπό να αναχαιτιστεί η είσοδος περίπου 200 εκατομμυρίων παράνομων τσιγάρων που εισέρχονται στη Βρετανία κάθε χρόνο.

Παροχή υποστήριξης στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) για όλους τους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα.

Εξέταση του ενδεχόμενου απαγόρευσης της χρήσης λογότυπου και ελκυστικού σχεδιασμού στα πακέτα των τσιγάρων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, 337.000 άτομα διέκοψαν πέρυσι το κάπνισμα με τη βοήθεια δωρεάν υποστήριξης από το ΕΣΥ, ενώ την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των καπνιστών μειώθηκε κατά 25%.

Το 2007, περισσότεροι από 80.000 θάνατοι και 1,4 εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομεία αποδόθηκαν στο κάπνισμα, το οποίο κοστίζει στο βρετανικό ΕΣΥ 2,7 δισεκατομμύρια λίρες.


(πηγή Web Only)

Δεν υπάρχουν σχόλια: