Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

iΡad, όπως λέμε «επανάσταση»


Το πολυαναμενόμενο iΡad, η τελευταία δημιουργία της Αpple που παρουσίασε χθες στο Σαν Φρανσίσκο ο επικεφαλής της εταιρείας Στιβ Τζομπς, είναι κάτι ανάμεσα σε λάπτοπ και smartphone, μοιάζει με μεγάλο iΡhone και επιτρέπει στους χρήστες του να βλέπουν βίντεο, να σερφάρουν στο Ίντερνετ, να παίζουν παιχνίδια και να διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία. Θα κοστίζει στις ΗΠΑ από 499 έως...
829 δολάρια και ο Τζομπς ελπίζει ότι θα έχει τις τιμές του για τη διεθνή αγορά τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

O Στιβ Τζομπς εμφανίσθηκε χθες με το τζιν και το μαύρο ζιβάγκο πουλόβερ, που έχουν γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν του, σε μια αίθουσα του Σαν Φρανσίσκο όπου δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα. Το iΡad που παρουσίασε έχει μόνο ένα κουμπί και οθόνη αφής, φαίνεται εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, και τα χρώματα της οθόνης του είναι ιδιαιτέρως καθαρά- όμως στην τσέπη σου δεν μπορείς να το βάλεις. Έχει εικονικό πληκτρολόγιο, στέλνει e-mails, αποθηκεύει και παίζει μουσική, προβάλλει στην οθόνη του τούς χάρτες της Google. Κατά την παρουσίαση, ο Τζομπς έπαιξε στο iΡad την ταινία «Star Τrek», ενώ παρουσίασε στην οθόνη του τούς ιστότοπους των «Νew Υork Τimes» και του περιοδικού «Τime». «Νομίζω πως έχουμε συλλάβει την ουσία της ανάγνωσης μιας εφημερίδας», δήλωσε, σημειώνοντας ότι μπορείς να το χειρίζεσαι με το ένα χέρι, την ώρα που παίρνεις το πρωινό σου. «Είναι πιο προσωπικό από ένα λάπτοπ», σχολίασε ο Τζομπς.

Ωστόσο το πρώτο σχόλιο των αναλυτών ήταν πως, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από την παρουσίασή του και παρά την αποδεδειγμένη ικανότητα της Αpple να «πιάνει» τις τάσεις στην κατανάλωση των ηλεκτρονικών συσκευών, το iΡad δεν θα πωληθεί απαραιτήτως εύκολα. Η όρεξη των καταναλωτών για να αποκτήσουν ένα γκάτζετ που βρίσκεται κάπου ανάμεσα σ΄ ένα smartphone κι ένα λάπτοπ μένει να αποδειχθεί, ενώ υπάρχουν πολλές συσκευές, όπως το ηλεκτρονικό βιβλίο Κindle της Αmazon. com, που διεκδικούν την αγορά αυτή.

Φωτογραφίες και παιχνίδια
Ο χρήστης του iΡad μπορεί να «παίζει» με φωτογραφίες και απεικονίσεις, να «ζουμάρει» σε εικόνες, να τους αλλάζει χρώματα, να κάνει προσθήκες σε εικόνες και να φτιάχνει τις δικές του. Επίσης, όταν ο χρήστης διαβάζει την εφημερίδα του στο iΡad, θα μπορεί να «αποθηκεύει» δημοσιεύματα, να διαμορφώνει το μέγεθος του κειμένου και να αλλάζει τον αριθμό των στηλών, να «ξεφυλλίζει» τις φωτογραφίες και να παίζει τα βίντεο. Τα παιχνίδια λειτουργούν «απίστευτα μαλακά», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Αpple Σκοτ Φόρσταλ. «Καταφέραμε να πετύχουμε η μπαταρία να διαρκεί για 10 ώρες», τόνισε ο Τζομπς. «Μπορώ να πάρω μια πτήση από το Σαν Φρανσίσκο στο Τόκιο και να παρακολουθήσω βίντεο σ΄ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού». Στη θέση αναμονής, η μπαταρία διαρκεί περισσότερο από έναν μήνα.

(πηγή Τα Νέα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: