Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2010

Επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη της στην FRONTEX...


Τερτίπια για την παγίωση των επιδιώξεών της στο Αιγαίο χρησιμοποιεί η Τουρκία στις συζητήσεις με τον FRONTEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός που επιτηρεί τα σύνορα για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης). Στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, η γειτονική χώρα έχει συνδέσει...
ην ενεργοποίηση σύμβασης για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών (την οποία έχει ήδη υπογράψει, αλλά αρνείται να εφαρμόσει) με το θέμα της συμμετοχής της στις επιχειρήσεις του FRONTEX στο Αιγαίο, όπου αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει πλήρη γνώση των θεμάτων που θέτουν οι Τούρκοι, έχει δηλώσει με νόημα πως η συμφωνία Τουρκίας - FRONTEX δεν έχει ακόμα υπογραφεί και διαβεβαίωσε πως «εάν στη συμφωνία δεν υπάρχει η ρητή αναφορά ότι η Ελλάδα αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια συμφωνία».

Ανησυχίες για πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στο επιχειρησιακό σκέλος έχουν εκφράσει στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έχουν γνώση των συζητήσεων και έχουν ήδη αποστείλει έγγραφα στους αρμόδιους υπουργούς, επισημαίνοντας τους κινδύνους που κρύβει η τουρκική πρόταση.

Εχουν αναφέρει, για παράδειγμα, ότι, αφού η Τουρκία διεκδικεί την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο, ενδεχόμενη συμμετοχή της τουρκικής ακτοφυλακής σε επιχειρήσεις διάσωσης θα δημιουργήσει προβλήματα, καθώς θα αμφισβητούνται τα ελληνικα σύνορα. Πρότειναν, μάλιστα, να εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα επιχειρησιακής συμμετοχής της Τουρκίας στα χερσαία σύνορα (επιχείρηση SATUR) και ύστερα από αξιολόγηση από τον Οργανισμό να επεκταθεί στα θαλάσσια σύνορα (επιχείρηση POSEIDON).Επιδιώκει να παγιώσει τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

(πηγή ://ellinikiaktofylakh.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: