Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Κ. Στεφανόπουλος: Πανταχού παρούσα η διαφθορά.!


Την άποψη του ότι η διαφθορά έχει διεισδύσει παντού στην ελληνική κοινωνία, εξέφρασε χθες ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα δύο σχολών του Πανεπιστήμιου Πατρών.
Για τη διαφθορά, επεσήμανε ότι "...έχει διεισδύσει ακόμα και στον ιερό χώρο της δικαιοσύνης, η οποία την εποχή τη δική μου, όταν ήμουν δικηγόρος, ήταν σ' ένα υψηλό βάθρο και κανείς δεν διανοούνταν να διαβάλει..." .
Αναφερόμενος στη δημοκρατία ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε ότι "έχει εμάς τους ίδιους ως αντιπάλους της, διότι δεν ξέρουμε να πολιτευόμαστε κατά τον ορθό τρόπο" και ότι "προσβάλλεται ποικιλοτρόπως από ανθρώπους που λειτουργούν μέσα στο πολίτευμα και σε αρκετές περιπτώσεις το διοικούν".
"Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και δεν τηρούνται στην Ελλάδα", πρόσθεσε.
Όσον αφορά στα κόμματα, ο κ. Στεφανόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στον κομματισμό λέγοντας ότι «αφορά την εξασφάλιση κομματικών στελεχών, χωρίς αξιοκρατικούς κανόνες σε υψηλές θέσεις. Αυτή η αναξιοκρατία οδηγεί στα σκάνδαλα και τα σκάνδαλα είναι η καταστροφή της δημοκρατίας».
Για τη δημόσια διοίκηση, τόνισε ότι «λειτουργεί μόνο εκβιαστικά και χρηματιζόμενη, όπως λέγουν, και το πιστεύω κι εγώ».
Σχετικά με την Παιδεία, υπογράμμισε ότι κανείς σήμερα δεν ενδιαφέρεται να καταστήσει τους μαθητές του ηθικά άτομα, συμπληρώνοντας: "Ο δάσκαλος μεταδίδει γνώση στους μαθητές, αλλά όχι ήθος. Ο δάσκαλος θα έπρεπε από την πρώτη δημοτικού να υπενθυμίζει στους μαθητές του τις ηθικές αρχές κάτω από τις οποίες πολιτευόμαστε ή οφείλουμε να πολιτευόμαστε. Κανείς δεν τονίζει στους μαθητές τους ότι πατριωτισμός δεν σημαίνει το να πας στην εκστρατεία, αλλά σημαίνει να εκπληρώνεις καθημερινά το καθήκον σου έναντι του κράτους και των συνανθρώπων σου".
Tόνισε δε ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη ηθικών προτύπων, ενώ σημείωσε ότι «οι διοικούντες το κράτος πρέπει να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα, ώστε στη συνέχεια να το ακολουθήσουν οι πολίτες».
«Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε το κράτος πρέπει να γίνουμε περισσότερο πατριώτες» υπογράμμισε και πρότεινε:
"...να καταπολεμήσουμε τη συνήθειά μας της φοροδιαφυγής, τη συνήθειά μας να κοροϊδέψουμε το κράτος, τη συνήθειά μας να παραβιάζουμε τους νόμους. Μπορεί να είναι ουτοπικό να δέχεται κανείς αυτή την άποψη, αλλά αυτή η ουτοπία είναι τόσο προσφιλής, τόσο ελκυστική, ώστε μπορεί να γίνει και πειστική και έτσι κάποτε η δημοκρατία μας θα ανέβει στο υψηλότερο βάθρο, κάποτε οι Έλληνες θα γίνουν περισσότερο πατριώτες, κάποτε οι ηθικές αρχές θα επανακτήσουν την αξία τους...".

(πηγή www.reporter.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: