Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Απαγορεύονται στις χειραποσκευές οι μαρμελάδες της γιαγιάς και το μέλι.

Απαγορεύεται το φουά γκρα, επειδή μοιάζει υπερβολικά στην υφή με πλαστική εκρηκτική ύλη. Απαγορεύονται επίσης στις χειραποσκευές οι μαρμελάδες της γιαγιάς και το μέλι. Κινδυνεύουν ακόμη τα μαλακά τυριά, όπως πολλά γαλλικά, αλλά και η ιταλική μοτσαρέλα, το κατίκι ή ακόμη και μερικές μυζήθρες.

Τα πράγματα που απαγορεύεται να παίρνουμε στις χειραποσκευές μας μέσα στο...
αεροπλάνο αυξήθηκαν μετά την αποτυχημένη βομβιστική απόπειρα των Χριστουγέννων στην πτήση Άμστερνταμ- Ντιτρόιτ. Οι απαγορεύσεις αφορούν κυρίως τις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ. Πλήττουν ανελέητα ό,τι μπορεί να χυθεί, να στυφτεί, να αλειφτεί, «όλα όσα είναι σε μορφή υγρού, ζελατίνας ή αεροζόλ», επιβεβαιώνει στην «Ουάσιγκτον Ποστ» η εκπρόσωπος της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών (ΤSΑ) Σάρα Χόροβιτς. Ο ορισμός είναι τόσο ευρύς ώστε καθίστανται απαγορευμένες πολλές λιχουδιές που μεταφέρουν στις βαλίτσες του οι μετανάστες ή οι φοιτητές που επιστρέφουν στις χώρες όπου εργάζονται ή σπουδάζουν. Καθώς επίσης και πολλά από τα δώρα που ο τουρίστας θα θελήσει να πάρει μαζί του στην πατρίδα του και θα του κατασχεθούν στο αεροδρόμιο.

Σε κατάσταση πολιορκίας
Δεν έχει σημασία από πού θα αναχωρήσετε, αν ο τελικός προορισμός σας είναι οι ΗΠΑ. Από τις 25 Δεκεμβρίου η χώρα αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Οι υπεύθυνοι της ασφάλειας απαντούν με υπερβάλλοντα ζήλο στις επικρίσεις που δέχθηκαν από το Κογκρέσο και τα μέσα ενημέρωσης επειδή δεν εμπόδισαν την επιβίβαση στην πτήση Άμστερνταμ- Ντιτρόιτ του νεαρού Νιγηριανού που είχε το υγρό εκρηκτικό ραμμένο στο εσώρουχό του και ο οποίος ήταν μάλιστα ήδη ύποπτος. Δεν έχει σημασία αν τα νέα μέτρα είναι έξυπνα ή αποτελεσματικά. Οι επικρίσεις και οι διαμαρτυρίες είναι άχρηστες. Στην «Ουάσιγκτον Ποστ», η δημοσιογράφος Άννα Λούι Σούσμαν θυμάται με νοσταλγία την «ανθρωπιά» που της είχαν δείξει: ήταν στις 11 Δεκεμβρίου, πριν από την απόπειρα στην πτήση Άμστερνταμ- Ντιτρόιτ. Βρισκόταν στο Παρίσι, στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκωλ», και ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση για τη Νέα Υόρκη. Στον έλεγχο βρήκαν στη χειραποσκευή της έξι βάζα με μαρμελάδα σύκο. Απαγορεύεται να τα πάρει στην καμπίνα, της είπαν αμέσως. «Όμως ο υπεύθυνος στον έλεγχο ήταν Γάλλος», αφηγείται, «και, όταν άρχισα να κλαίω αδιάντροπα, εκείνος μαλάκωσε». Στο τέλος η Σούσμαν μπήκε στο αεροπλάνο «μ΄ ένα συνωμοτικό χαμόγελο και τα λαθραία δώρα μου».

Όμως μετά την απόπειρα του Νιγηριανού Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ, δύο εβδομάδες αργότερα, κάθε χαλαρότητα έχει απαγορευτεί. Στο «Σαρλ ντε Γκωλ» δέχθηκαν ρητές διαταγές από τους Αμερικανούς. Δεν περνάει το φουά γκρα, δεν περνούν τα τυριά όπως το μπρι ή το ρεμπλοσόν, οτιδήποτε με κρεμώδη υφή μένει στο αεροδρόμιο. Μπορείτε, βέβαια, να τα βάλετε στις βαλίτσες που παραδίδετε στο γκισέ, όμως πώς θα είναι άραγε το καμαμπέρ όταν φτάσετε στον προορισμό σας; Και τα ρούχα σας;


Ο φόβος επέβαλε αυστηρούς ελέγχους

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ οι αυστηρότατοι κανονισμοί ίσχυαν ήδη από τον Αύγουστο του 2006. Τότε που είχε αποκαλυφθεί πως οκτώ τρομοκράτες ήθελαν να επιβιβαστούν στο Λονδίνο σε διάφορες υπερατλαντικές πτήσεις έχοντας μαζί τους εκρηκτικά σε υγρή μορφή, που δεν εντοπίζονταν από τους μαγνητικούς ελέγχους. Όμως, επί τέσσερα χρόνια, η εφαρμογή των κανονισμών αυτών στο φουά γκρα και στα μαλακά τυριά δεν τηρούνταν. Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2009, όταν ο φόβος επέβαλε ακόμη πιο αυστηρούς και συστηματικούς ελέγχους. Πάντως ο Τζέιμς Κόλμαν, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είναι επιφυλακτικός. «Δεν ξέρω κανένα τρόφιμο που να μπορεί να μετατραπεί σε εκρηκτικό. Οι απαγορεύσεις στη μεταφορά τροφίμων μου φαίνονται ανόητες», δήλωσε στην «Ουάσιγκτον Ποστ». Άλλοι επισημαίνουν ωστόσο πως επικίνδυνες ουσίες μπορεί να κρυφτούν μέσα σε αβλαβείς ή βρώσιμες ουσίες...

(πηγή Τα Νέα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: