Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Κουρασμένα μάτια ...;

Ξεκουράστε τα κουρασμένα μάτια με απλές λύσεις στο σπίτι σας

Το δέρμα στην περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο, έτσι θαμπώνει και σπάει γρήγορα όταν στρεσάρεστε και κουράζεστε — ή σαν αποτέλεσμα της κακής και πρόχειρης διατροφής που επιβάλουν οι γρήγοροι ρυθμοί της εποχής μας. Οι φυσικές θεραπείες, ωστόσο, μπορούν να ελαττώσουν το πρήξιμο και τις κοκκινίλες σχεδόν τόσο γρήγορα όσο εμφανίζονται. Πολλές θεραπείες χρησιμοποιούν τα απλά συστατικά που είναι ήδη στην κουζίνα σας. Με τη βοήθεια του Dr. Jeanette Jacknin, ολιστικού δερματολόγου και συντάκτη του «Smart Medicine for Your Skin» έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω πέντε από τις αποτελεσματικότερες λύσεις...
Φακελάκια πράσινου, μαύρου τσαγιού ή χαμομήλι

Το χαμομήλι, φυσικό αντιφλεγμονώδες, βοήθα στην μείωση των κοκκινίλων και του πρηξίματος γύρω από τα μάτια. Το πράσινο και μαύρο τσάι από την άλλη, περιέχει τις ενώσεις που ονομάζουμε τανίνες, συν την καφεΐνη. Οι τανίνες έχουν μια στυπτική επίδραση στο δέρμα και συρρικνώνονται τον πρησμένο ιστό, ενώ η καφεΐνη καταπραύνει τα αιμοφόρα αγγεία περιορίζοντας έτσι το πρήξιμο και τον ερεθισμό.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε
Βουτήξτε δύο φακελάκια χαμομήλι, πράσινο ή μαύρο τσάι, για τρία λεπτά, σε νερό που μόλις έχει φτάσει στο σημείο βρασμού. Αφαιρέστε τα από το νερό και τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν καλά. Τοποθετήστε ένα φακελάκι σε κάθε μάτι και χαλαρώστε για 15 λεπτά.

Κατεψυγμένα κουτάλια
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι η δροσερή μεταλλική επιφάνεια των κουταλιών που συρρικνώνει τα αιμοφόρα αγγεία, βοηθώντας έτσι στη μείωση της ερυθρότητας και του πρηξίματος στην περιοχή ματιών.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε
Τοποθετήστε τέσσερα μεταλλικά κουτάλια σε ένα ποτήρι του νερό που περιέχει παγάκια. Όταν παγώσουν τα κουτάλια, τοποθετήστε ένα σε κάθε μάτι, ακολουθώντας το περίγραμμα της κόχης των ματιών σας. Καθώς τα κουτάλια αρχίζουν να ζεσταίνονται, αλλάξτε τα με τα κουτάλια που παγώνουν στο ποτήρι του νερού. Συνεχίστε αυτήν την διαδικασία έως ότου υποχωρεί το πρήξιμο και ο ερεθισμός.

Κρύο γάλα
Όπως με τη μέθοδο κουταλιών, η θερμοκρασία είναι το κλειδί, το κρύο γάλα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει το πρήξιμο. Ενώ το λίπος του γάλακτος ενυδατώνει ολόκληρο το ξηρό και κουρασμένο δέρμα γύρω από τα μάτια.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε
Χύστε πολύ παγωμένο γάλα ή κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό κύπελλο βρέξτε δύο κομμάτια βαμβακιού στο υγρό. Κατόπιν πιέστε ελαφρώς τα κομμάτια βαμβάκι για να απομακρυνθεί το περιττό υγρό και βάλτε ένα κομμάτι σε κάθε μάτι. Μόλις ζεσταθούν οι κομπρέσες, βουτήξτε τις πάλι στο κρύο γάλα και επαναλάβετε μέχρι και 15 λεπτά.

Φέτες αγγουριού
Μια κλασική θεραπεία για τα πρησμένα, ερεθισμένα μάτια, είναι οι φέτες αγγούρι που περιέχουν ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) και καφεϊκό οξύ, στοιχεία που και τα δύο βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε
Βάλτε δύο φέτες αγγουριού1/2-εκατοστό-παχιές πάνω σε πάγο να κρυώσουν. Μετά από λίγο, τοποθετήστε μια φέτα σε κάθε μάτι, ξαπλώστε πίσω, και χαλαρώστε για 10 με 15 λεπτά. Αφαιρέστε τις φέτες και ξεπλύνατε το πρόσωπό σας με το δροσερό νερό.

Ασπράδι αυγού
Τα ασπράδια των αυγών ενεργούν ως στυπτικό, που κάνει το δέρμα σας να φαίνεται σφιχτό και λείο. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη B2, ή τη ριβοφλαβίνη, οι οποίες συνδέονται με τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε
Κτυπήστε δύο ασπράδια αυγών μέχρι να σφίξουν, και απλώστε έπειτα στην περιοχή κάτω από τα μάτια χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Αφήστε το μίγμα να ξεραθεί για περίπου 15 λεπτά και ξέβγαλε καλά με νερό. Ο Dr Jacknin συστήνει επίσης να προσθέσετε μια ή δύο σταγόνες αμαμηλίδα (η βιργινιανή / βιργίνια) στα κτυπημένα ασπράδια, η οποία μειώνει περαιτέρω το πρήξιμο και εμποδίζει τα ασπράδια να ξεραθούν γρήγορα.

(πηγή http://greenmagazine.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: