Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2010

Από Τρίτη, πίνουμε και φουμάρουμε ακριβότερα

Από την ερχόμενη Τρίτη ακριβαίνουν οι τιμές των τσιγάρων, ενώ ήδη από χθες τέθηκαν σε ισχύ οι αυξήσεις στα αλκοολούχα ποτά.

Στόχος είναι να προστεθούν έσοδα 1 δισ. ευρώ στον κρατικό κορβανά. Με βάση την υπουργική απόφαση προβλέπεται αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα βιομηχανοποιημένα καπνά στο 70% της ζητούμενης τιμής (από 57,5%) και κατά 20% στα ποτά. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι...
η επιβάρυνση λόγω του φόρου στο πακέτο 20 τσιγάρων, που πωλείται σήμερα 2 ευρώ, ανέρχεται στα 0,19 ευρώ και στο πακέτο 20 τσιγάρων που πωλείται σήμερα 3,20 ευρώ (που είναι και τα τσιγάρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση) η επιβάρυνση είναι 0,41 ευρώ. Στα αλκοολούχα ποτά η επιβάρυνση ανά φιάλη ουίσκι είναι 0,91 ευρώ, για ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά, είναι 0,45 ευρώ, ενώ για τη φιάλη μπίρας από 0,009 έως 0,002 ευρώ. Η ισχύς των διατάξεων για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα αρχίζει από την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, ενώ για τα ποτά ξεκίνησε από χθες Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, με την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, προσεγγίζεται ο μέσος όρος φορολογίας, που ισχύει σε κοινοτικό επίπεδο.

(πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: