Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Τμήματα δίωξης ηρωίνης και... αποβλήτων

Κάθε ναρκωτική ουσία θα έχει τη... δική της αστυνομική υπηρεσία και κάθε εγκληματική δραστηριότητα από αλλοδαπούς τούς δικούς της αστυνομικούς που θα την ερευνούν! Δημιουργείται ακόμη ειδική υπηρεσία ελέγχου των... αποβλήτων που διακινούν μέλη της μαφίας, αλλά και υπηρεσία αναζήτησης νέων τεχνολογικών συστημάτων για την ΕΛ.ΑΣ.

Σειρά καινοτομιών αλλά και εκπλήξεων περιλαμβάνει το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα». Πρόκειται για το...
σχέδιο σύστασης της νέας υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, του επονομαζόμενου FΒΙ της ΕΛ.ΑΣ., που θα αναλάβει να διερευνά τα σοβαρά εγκλήματα σε όλη την επικράτεια και το οποίο θα αντικαταστήσει σχεδόν όλες τις υπάρχουσες «δομές» της ΕΛ.ΑΣ. Υπολογίζεται ότι στην πλήρη «ανάπτυξή» της σε όλη την Ελλάδα στην υπηρεσία αυτή θα απασχολούνται συνολικά περίπου 2.000 ένστολοι.

Η υπηρεσία αυτή θα διενεργεί ελέγχους σε κρατικούς φορείς, σε επιχειρήσεις κτλ. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύει να δημιουργήσει ξεχωριστά τμήματα με αντικείμενο έρευνας τη διακίνηση κάθε ναρκωτικής ουσίας, δηλαδή άλλο τμήμα θα ασχολείται με την ηρωίνη, άλλο με την κοκαΐνη και άλλο με τα χάπια ecstasy. Ακόμη υπάρχει μελέτη για τη σύσταση εξειδικευμένων αστυνομικών υπηρεσιών με αντικείμενο έρευνας τη δράση ρώσων μαφιόζων, τις πλαστογραφίες βουλγάρων κακοποιών, τις ληστρικές επιδρομές από Γεωργιανούς κ.ο.κ.! Ανώτατοι αξιωματικοί μιλούν «για καινοτομίες που θα αλλάξουν τον χάρτη της της αστυνόμευσης. Αυτή η εξειδίκευση του αστυνομικού έργου θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.». Από την άλλη πλευρά, όμως, ορισμένοι αξιωματικοί εκφράζουν τη διαφωνία τους και υποστηρίζουν ότι θα επικρατήσει μεγάλη σύγχυση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Επιπλέον η δημιουργία της νέας ΕΛ.ΑΣ. καθυστερεί λόγω διαφωνιών στην ηγεσία της Αστυνομίας σχετικά με την κατάργηση ή μη της Ασφάλειας Αττικής και του τρόπου ελέγχου της μικρομεσαίας εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίζουν ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί, η νέα πολυ-υπηρεσία θα έχει τέσσερις ουσιαστικά «πυλώνες» που αφορούν: ο πρώτος το οργανωμένο έγκλημα, ο δεύτερος την κρατική ασφάλεια, ο τρίτος την τρομοκρατία και ο τέταρτος την τράπεζα πληροφοριών, αλλά και θέματα διοίκησης και συνεργασίας στις περιφερειακές υπηρεσίες της χώρας. Πιο σημαντικός και καθοριστικός «πυλώνας» θεωρείται αυτός του οργανωμένου εγκλήματος στον οποίο θα υπαχθούν συνολικά 25 τμήματα με αντικείμενο έρευνας το οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών, τη δράση των νονών, τα κυκλώματα σωματεμπόρων κτλ.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύει να εφαρμόσει το μοντέλο της γερμανικής αστυνομίας. Ετσι, λοιπόν, στο νέο σχέδιο προβλέπεται στον τομέα δίωξης των εμπόρων ναρκωτικών να δημιουργηθούν τέσσερα τμήματα δίωξης, αντιστοίχως της ηρωίνης, της κάνναβης, της κοκαΐνης και των συνθετικών ναρκωτικών ουσιών. Ακόμη θα ενισχυθεί η Υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών του αερολιμένα της Αθήνας αλλά και των πυλών εισόδου της χώρας.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι «τα πολυεθνικά κυκλώματα διακινούν όλων των τύπων τις ναρκωτικές ουσίες και η εξέταση των υποθέσεων από διαφορετικές υπηρεσίες θα προκαλεί μεγάλη σύγχυση. Ακόμη οι υποθέσεις διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών στην Ελλάδα είναι ελάχιστες. Ολόκληρη αστυνομική υπηρεσία, δηλαδή, θα ασχολείται με το... τίποτα». Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί έχουν ζητήσει να υπάρξουν αλλαγές και η δίωξη ναρκωτικών να γίνεται από τις ίδιες υπηρεσίες ως τώρα.

Α ντιστοίχως στον τομέα Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υφίσταται η πρόταση για τη δημιουργία οκτώ επί μέρους τμημάτων που αφορούν την καταπολέμηση του «χάκινγκ», τις υποκλοπές, την παιδική πορνογραφία κ.ο.κ. Ανάλογη μελέτη έχει καταρτιστεί και για τις υπηρεσίες που θα ελέγχουν τα οργανωμένα κυκλώματα κακοποιών με τη συμμετοχή αλλοδαπών. Και εκεί αναμένεται να δημιουργηθούν αστυνομικές ομάδες που θα ερευνούν τις «εγκληματικές ειδικότητες» που έχουν, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις αστυνομικών, ορισμένοι αλλοδαποί κακοποιοί ανάλογα με την εθνικότητά τους. Το κύριο ενδιαφέρον αυτού του Τμήματος Εθνοτικής Εγκληματικότητας θα είναι επικεντρωμένο στα κυκλώματα ρώσων και γεωργιανών κακοποιών, σε κυκλώματα πλαστογραφιών από χώρες των Βαλκανίων κτλ. Αντίστοιχες ομάδες θα ελέγχουν τη δράση λαθρεμπορικών κυκλωμάτων, τις προμήθειες των νοσοκομείων, ενώ ειδική ομάδα θα ασχολείται με το ξέπλυμα χρήματος. Αντιθέτως λίγες αλλαγές θα υπάρξουν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που θα απαρτίζεται από εννέα τμήματα.

Ειδικό βάρος θα δοθεί στη δημιουργία κεντρικής τράπεζας πληροφοριών στη νέα υπηρεσία, αλλά και στη συνεργασία της με την Ιnterpol, την Εuropol και τις ξένες διωκτικές αρχές. Ακόμη παραρτήματα αυτής της υπηρεσίας θα υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλες τις αστυνομικές περιφέρειες της χώρας. Σημειώνεται, τέλος, ότι σημαντική ήταν η καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου λόγω σημαντικής διαφωνίας μεταξύ δύο ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Ο ένας εξ αυτών υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθεί η Ασφάλεια Αττικής και όλα τα Τμήματα Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. να υπαχθούν σε τοπικές αστυνομικές διευθύνσεις. Αντιθέτως ο δεύτερος επιμένει ότι πρέπει να διατηρηθεί η Ασφάλεια Αττικής και σε αυτήν να υπαχθούν όλα τα Τμήματα Ασφαλείας που θα ελέγχουν κλοπές, διαρρήξεις ή και άλλα εγκλήματα που προέρχονται από μεμονωμένες ενέργειες κακοποιών.

(πηγή Τα Νέα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: