Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Το τρέξιμο αυξάνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, απέδειξαν επιστήμονες

ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ να γυμνάσετε τη μνήμη σας; Και, στην πορεία, να ακονίσετε την ικανότητά σας για μάθηση; Τότε αρχίστε τζόγκινγκ. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ παρουσιάζει την επιστημονική απόδειξη πως το τζόγκινγκ - όπως και κάθε αερόβια άσκησηαυξάνει τη φαιά ουσία.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι νευροεπιστήμονες διαπίστωσαν πως έπειτα από λίγες ημέρες τρεξίματος εμφανίστηκαν στην οδοντωτή έλικα του ιππόκαμπου, περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον σχηματισμό και την ανάκληση των αναμνήσεων, εκατοντάδες χιλιάδες νέα εγκεφαλικά κύτταρα. Κατάφεραν λοιπόν να εξηγήσουν το πώς και το γιατί ενός δεδομένου που γνώριζαν από καιρό: πως το τζόγκινγκ κάνει καλό και στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δύο ομάδες ποντικιών. Η μία είχε απεριόριστη πρόσβαση σε έναν τροχό άσκησης, η άλλη όχι. Αμφότερες τοποθετήθηκαν μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, στην οποία εμφανίζονταν δύο πανομοιότυπα τετράγωνα. Όταν τα ποντίκια ακουμπούσαν με τη μύτη το αριστερό τετράγωνο, ανταμείβονταν με έναν κύβο ζάχαρης. Όταν ακουμπούσαν το δεξιό, τίποτα.

Στους ανθρώπους
Στο τέλος κάθε ημέρας οι δύο ομάδες περνούσαν το ίδιο τεστ, ενώ όμως στην αρχή τα δύο τετράγωνα είχαν απόσταση μεταξύ τους 30 εκατοστά, σιγά σιγά τοποθετούνταν όλο και εγγύτερα, μέχρι που σχεδόν ακουμπούσαν. Σκοπός ήταν να ελεγχθεί πόσο καλά μπορούσαν τα ποντίκια να ξεχωρίσουν δύο παρόμοιες αναμνήσεις. Το ανθρώπινο ισοδύναμο θα ήταν να θυμηθεί κάποιος τι έφαγε χθες το βράδυ και τι προχθές, ή πού πάρκαρε στο σούπερ μάρκετ την τελευταία και την προτελευταία φορά. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως τα ποντίκια που έτρεχαν καθημερινά στον τροχό έφτασαν να ακουμπούν με τη μύτη τους δύο φορές συχνότερα το «σωστό» τετράγωνο· και όσο πιο κοντά έρχονταν τα δύο τετράγωνα τόσο καλύτερα τα πήγαιναν.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να πουν μετά βεβαιότητος γιατί με το τρέξιμο δημιουργείται νέα φαιά ουσία, ίσως όμως να έχει σχέση με την αυξημένη ροή του αίματος ή τα υψηλότερα επίπεδα ορμονών που απελευθερώνονται. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να μειώσει το στρες, το οποίο εμποδίζει τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων μέσω της ορμόνης κορτιζόλης.

(πηγή Τα Νέα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: