Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

5.000 βαρέλια την ημέρα αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου στη Θάσο

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η γεώτρηση που πραγματοποιούσε η Ενεργειακή Αιγαίου στο κοίτασμα «Έψιλον», καταφέρνοντας έτσι να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της κατά 2.000 βαρέλια και να φτάσει τα 5.000 βαρέλια την ημέρα. Συνολικά, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφέρουν ότι το κοίτασμα στο πεδίο «Ε» μπορεί να δώσει τα επόμενα χρόνια περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια. Αυτό σημαίνει ότι το κοίτασμα αυτό εξασφαλίζει λειτουργία της εταιρίας για την επόμενη 15ετία, αν και οι στόχοι της Ενεργειακής Αιγαίου και της Kavala Oil δεν σταματούν εδώ.

Ωστόσο, για να εκμεταλλευτεί πλήρως το νέο κοίτασμα, η εταιρία σκοπεύει να κάνει συμπληρωματικές γεωτρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση που έγινε για να βγει πετρέλαιο από το πολλά υποσχόμενο κοίτασμα, είναι η πιο σύνθετη και η μεγαλύτερη σε μέγεθος που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, έχει συνολικό μήκος 5.500 μέτρα, διήρκησε συνολικά 3 μήνες και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς πέτυχε το γεωλογικό στόχο μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού. Πραγματοποιήθηκε με το γεωτρύπανο τύπου Jack Up Ensco 85, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο των γεωτρήσεων.
Τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στην Καβάλα ο εφοπλιστής Στάθης Τοπούζογλου, ο οποίος ελέγχει την Ενεργειακή Αιγαίου. Βρισκόταν συνεχώς στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Kavala Oil και παρακολουθούσε τη διαδικασία της γεώτρησης μέχρι και το τεστ καύσης, το οποίο βγήκε θετικό.
Επόμενοι στόχοι της εταιρίας είναι τα κοιτάσματα του Άθω αλλά και τα κοιτάσματα της περιοχής του Μπάμπουρα. Η συζήτηση για την αξιοποίηση των τελευταίων προκαλούν εντάσεις στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, ανακοινώθηκε ότι η Ενεργειακή Αιγαίου απέκτησε το 75% των δικαιωμάτων εξόρυξης πετρελαίου ανατολικά και δυτικά της Θάσου, εξαγοράζοντάς τα από τη Denison η οποία τα κατείχε. Το αν και πότε θα αξιοποιηθούν, εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και με τις μεγαλύτερες δυνάμεις. Κι αυτό είναι αυτονόητο.

(πηγή www.kavalaoil.gr)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να και κατι θετικο στη χωρα μας.. Μια θετικη εξελιξη στη βιομηχανια!