Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

Η Google εξετάζει μοντέλα συνδρομών για το YouTube

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το YouTube είναι ο απόλυτος κυρίαρχος εδώ και καιρό στο χώρο του Internet video, ωστόσο αυτό που απασχολεί πρωτίστως τη Google είναι το ακανθώδες ζήτημα της κερδοφορίας. Η εταιρεία αναζητά τρόπους για να βγάλει χρήματα από το YouTube και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη κλείσει συμφωνίες με κινηματογραφικά studios που θα παρέχουν σειρές και ταινίες, ανεβάζοντας έτσι την επισκεψιμότητα. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά.
Το πλάνο που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή λέει ότι τα studios δίνουν τα προϊόντα τους στο YouTube και λαμβάνουν ως αντάλλαγμα έσοδα από τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στο site. Ωστόσο, πολλοί παραγωγοί εμφανίζονται διστακτικοί, καθώς κρίνουν ότι τα διαφημιστικά έσοδα είναι μάλλον χαμηλά. Έτσι, η Google αρχίζει να αναζητά άλλους τρόπους για να προσελκύσει τους δημιουργούς.

Μια σκέψη που κερδίζει συνεχώς έδαφος στο Mountain View της Καλιφόρνια, όπου εδρεύει η Google, είναι το μοντέλο των συνδρομών. Το πρώτο σενάριο λέει ότι οι επισκέπτες που θέλουν να βλέπουν ταινίες θα πληρώνουν ένα μηνιαίο ποσό για να αποκτήσουν τη σχετική πρόσβαση. Η εναλλακτική λύση είναι η "ενοικίαση", δηλαδή η καταβολή χρημάτων για κάθε σειρά/ταινία ξεχωριστά.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι 2010 φέρνει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του YouTube. Βέβαια, όλα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα ερασιτεχνικά videos που ανεβάζουν οι χρήστες, τα οποία θα παραμείνουν ελεύθερα για όλους.

(πηγή Pc Magazine)

Δεν υπάρχουν σχόλια: