Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009

Στο διαδίκτυο και η τελευταία δαπάνη του Δημοσίου

Τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο κάθε απόφασης ή πράξης που πραγματοποιούν οι φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, από τις προσλήψεις μέχρι τους προϋπολογισμούς και τους ισολογισμούς, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρόκειται για πρόταση που το ΠΑΣΟΚ είχε διατυπώσει, ήδη από τις 8 Νοεμβρίου του 2005, όταν βρισκόταν στην...
αξιωματική αντιπολίτευση. "Αν μας είχαν ακούσει δεν θα υπήρχαν ούτε κουμπάροι, ούτε άγονες γραμμές, ούτε Βατοπέδια", υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου. "Θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης ποιος και τι αποφασίζει και ποιο είναι το κόστος της κάθε απόφασης", πρόσθεσε. Ζήτησε τη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων και ολόκληρης της κοινωνίας για την επίτευξη ενός ακόμη βήματος κατά της αδιαφάνειας και των πελατειακών σχέσεων.

Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μετά την παρουσίασή του από τον Γιάννη Ραγκούση στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει τη δημοσιοποίηση προϋπολογισμών και ισολογισμών, σύνθεσης επιτροπών και αμοιβές των μελών της, προκηρύξεις επιλογής προσωπικού των φορέων (συμπεριλαμβανομένων και των διευθυντικών στελεχών), πράξεις αναπτυξιακών νόμων, επιχορηγήσεις, πράξεις παραχώρησης χρήσης δημόσιας περιουσίας και αλλαγής χρήσης γης, οικοδομικές άδειες, πολεοδομικοί κανονισμοί, καθορισμός βιομηχανικών ζωνών, καθώς και ανάκλησης οικοδομικών αδειών.

Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η ανάρτηση είναι υποχρεωτική και ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δημοσιοποίηση, από τα υφιστάμενα μέσα (π.χ. ΦΕΚ), καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εκτελείται η πράξη ή η απόφαση. Επίσης, προβλέπεται δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα ΦΕΚ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

(πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: