Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009

Τα ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα βλάπτουν το περιβάλλον

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν τα ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα αντί των αληθινών, καθώς πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύουν το περιβάλλον. Όμως αυστραλοί ερευνητές έρχονται να καταρρίψουν αυτή την πεποίθηση, λέγοντας πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να στολίζεται το ίδιο δέντρο για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως από την καλλιέργεια, τη μεταφορά και τη διάθεση αληθινών δέντρων για τα Χριστούγεννα παράγονται τρία κιλά διοξείδιο του άνθρακα, ενώ από την κατασκευή ενός ψεύτικου δέντρου παράγονται κατά μέσο όρο 48 κιλά.


"Θα πρέπει το ψεύτικο δέντρο να χρησιμοποιείται για περίπου είκοσι χρόνια για να έχει το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με ένα αληθινό δέντρο", δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βικτόρια Γκάβιν Τζένινγκς, ο οποίος χρηματοδότησε την έρευνα.

Επίσης επισήμανε πως το ιδανικό θα ήταν όσοι θέλουν να προστατεύουν το περιβάλλον να χρησιμοποιούν τα Χριστούγεννα έλατα φυτεμένα σε γλάστρες.

Στη Βρετανία, πολλοί καλλιεργητές νοικιάζουν τα έλατα στους πελάτες τους και όταν περάσουν τα Χριστούγεννα τα δέντρα επιστρέφονται και ξαναφυτεύονται.

(πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: