Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009

Τετραπλάσιες θερμίδες προσλαμβάνουμε τα Χριστούγεννα


Τα παιδιά καταναλώνουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες θερμίδες από τις συνιστώμενες την ημέρα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Βρετανία.

Ειδικοί στην παιδική παχυσαρκία από Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λίντς βρήκαν ότι το χριστουγεννιάτικο δείπνο, τα κεράσματα και άλλα γεύματα την ημέρα των Χριστουγέννων μπορεί να περιέχουν έως και 6.000 θερμίδες.

Πρόκειται για σχεδόν 4πλάσια ποσότητα θερμίδων από αυτήν που συνιστάται να προσλάβει ένα πεντάχρονο παιδί σε μία ημέρα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να χάσουν τα παιδιά το βάρος που παίρνουν στη διάρκεια των εορτών, ενώ κάποια μπορεί να μην το χάσουν και ποτέ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα μέσο χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει 956 θερμίδες και 48 γραμμάρια λίπους, ενώ συνοδευτικά, επιδόρπια και κεράσματα προσθέτουν άλλες 3.336 θερμίδες και 169,7 γραμμάρια λίπους.

Αν σε αυτά προστεθούν το πρωινό και άλλα έξτρα γεύματα ή σνακ μέσα στην ημέρα, τα παιδιά έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη συνιστώμενη πρόσληψη θερμίδων.

Το σύνολο των 6.000 θερμίδων είναι περίπου τέσσερις φορές το όριο των 1.550 θερμίδων που συνιστάται για ένα κορίτσι ηλικίας 4-6 ετών και πάνω από διπλάσιο από τις 2.775 θερμίδες που είναι το όριο για αγόρια στην εφηβεία, ηλικίας 15-18 ετών.

Οι ενήλικες επίσης κινδυνεύουν να το παρακάνουν, καθώς το συνιστώμενο ημερήσιο όριο είναι 2.550 θερμίδες για τους άνδρες και 1.940 θερμίδες για τις γυναίκες.

Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι περισσότεροι από 40% των γονέων δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα βάρους που έχουν τα παιδιά τους - 16% το θεωρούν «παιδικά παχάκια», 14% το αποδίδουν σε γενετικά αίτια και 11% θεωρούν ότι οφείλεται σε χαμηλό μεταβολισμό.

Με βάση αυτά τα στατιστικά δεδομένα, οι ειδικοί στο Carnegie Weight Management, το μακροβιότερο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους και της παχυσαρκίας στα παιδιά στην Ευρώπη, προειδοποιούν τους γονείς ότι αν δεν αναγνωρίζουν τα προβλήματα βάρους στα παιδιά τους σημαίνει ότι τα επίπεδα παχυσαρκίας θα συνεχιστούν.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το παιδικό πάχος «δεν γίνεται μπόι» και ότι τα υπέρβαρα πεντάχρονα θα μεγαλώσουν για να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.


(πηγή Web Only)

Δεν υπάρχουν σχόλια: