Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009

Όσοι δείχνουν νεότεροι ζουν περισσότερο

Οι άνθρωποι που έχουν την τύχη να μοιάζουν νεότεροι από την ηλικία τους, έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από όσους δείχνουν μεγαλύτεροι, σύμφωνα με έρευνα.

Δανοί επιστήμονες αφού μελέτησαν 774 δίδυμα αδέρφια, υποστηρίζουν ότι και μόνο από την εμφάνιση μπορεί να προβλεφθεί η διάρκεια ζωής. Οι ερευνητές ζήτησαν από νοσοκόμες και ασκούμενους καθηγητές να μαντέψουν την ηλικία των διδύμων από φωτογραφίες.

Όσοι έμοιαζαν νεότεροι από τους αμφιθαλείς αδερφούς τους είχαν την τάση να ζουν περισσότερα χρόνια από αυτούς που έδειχναν μεγαλύτεροι από την ηλικία τους. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης μια βιολογική εξήγηση για τα αποτελέσματά τους. Βασικά κομμάτια του DNA που ονομάζονται "τελομερή" συνδέονται με το πώς ένας νέος μοιάζει.
Τα τελομερή μικρότερου μήκους είναι πιθανότερο να προκαλέσουν ταχύτερη γήρανση και έχουν συνδεθεί με διάφορες ασθένειες. Στη μελέτη, οι άνθρωποι που έδειχναν νεότεροι είχαν πιο μακριά τελομερή. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, όσο μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας φαινόταν ότι έχει ο ένας αδερφός από τον άλλο, ήταν πιο πιθανό να πεθάνει πρώτος.

Η ηλικία, το φύλο και η εργασιακή προϋπηρεσία δεν έπαιξαν ρόλο στα αποτελέσματα. Η καθηγήτρια, Κάρε Κρίστενσεν υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που ζουν μια πιο δύσκολη ζωή είναι πιθανόν να πεθάνουν πιο γρήγορα και η ζωή τους αντανακλάται στο πρόσωπό τους. "Αν ένας ασθενής δείχνει μεγαλύτερος ηλικιακά, τότε καλύτερα να ανησυχεί περισσότερο", τόνισε ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ.

(πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: