Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

«Χώρα διεφθαρμένη» λέει το 98% των Ελλήνων


Φακελάκια, Βατοπέδια, Ζίμενς και ρήσεις όπως «κάθε τι νόμιμο είναι και ηθικό» έχουν προκαλέσει το συναίσθημα των Ελλήνων πολιτών σε τέτοιο βαθμό, ώστε εννέα στους δέκα θεωρούν μείζον εθνικό πρόβλημα τη διαφθορά στη σημερινή Ελλάδα. Πολιτικοί, αστυνομικοί, εργολάβοι, πολεοδόμοι, ιατροί, τελωνειακοί θεωρούνται από τους περισσότερους Ελληνες αρχιερείς της διαφθοράς στη χώρα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη των 27, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του «ευρωβαρόμετρου» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Οπως προκύπτει από το ειδικά αφιερωμένο στη διαφθορά «ευρωβαρόμετρο» που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη το δίμηνο Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2009, το 98% των Ελλήνων εκτιμά ότι η διαφθορά είναι μείζον πρόβλημα στη χώρα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. (78%). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία (97%) και στην τρίτη η Ουγγαρία (96%). Το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Δανία (22%).

Ποιοι κολυμπούν περισσότερο μέσα στη διαφθορά για τους συμπατριώτες μας; Το 74% θεωρεί ότι είναι οι πολιτικοί. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τους Βούλγαρους (76%). Στον αντίποδα βρίσκονται οι Δανοί (25%). Ο μέσος κοινοτικός όρος δεν υπερβαίνει το 57%.

Το 72% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά ζει και βασιλεύει στο αστυνομικό σώμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ε.Ε. μετά την... Κύπρο (89%) και τη Βουλγαρία (80%). Τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους αστυνομικούς της χώρας τους έχουν οι Δανοί (9%), ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 27 είναι 39%.

Η άποψη των Ελλήνων για τη σχέση των ιατρών με τη διαφθορά συνδέεται άμεσα με τα περιβόητα φακελάκια. Το 82% (υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., στην οποία ο μέσος όρος είναι μόνο 32%) πιστεύει ότι η διαφθορά κυριαρχεί στο επάγγελμα του Ιπποκράτη. Ακολουθούν οι Βούλγαροι (65%) και οι Κύπριοι (66%).

Οσοι ασχολούνται με τις δημόσιες προμήθειες (οι αποκαλούμενοι «εργολάβοι» ή «νταβατζήδες») είναι βουτηγμένοι στη διαφθορά για το 72% των Ελλήνων (Ε.Ε.: 52%). Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά την Κύπρο (76%) και την Τσεχία (74%), ενώ το χαμηλότερο βρίσκεται στη Δανία (27%).

Από κοντά και οι πολεοδόμοι. Το 72% των Ελλήνων εκτιμά ότι στον τομέα αυτόν υπάρχει μεγάλη διαφθορά, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τους Μαλτέζους (73%), ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος δεν υπερβαίνει το 51%.

Η Δικαιοσύνη βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των Ελλήνων. Το 74% (δεύτερο υψηλότερο ποσοστό - Ε.Ε. 37%) πιστεύει ότι κάθε άλλο παρά υπάρχει διαφάνεια στον τομέα αυτόν.

Δεύτερο υψηλότερο ποσοστό έχουμε και στους τελωνειακούς (74% έναντι 36% στην Ε.Ε.) με πρώτη πάλι τη Βουλγαρία (87%).

Επίσης, το 40% των Ελλήνων αποδίδει τη μεγάλη διαφθορά στη χώρα στις στενές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ πολιτικών και διαφόρων «νταβατζήδων» και το 37% στην ατιμωρησία, ενώ το 52% πιστεύει ότι οι πολιτικοί «κλείνουν τα μάτια». Το 86% (πρώτο υψηλότερο ποσοστό - Ε.Ε.: 57%) εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τέλος, το 85% των Ελλήνων, ίδιο ποσοστό με τους Σουηδούς, πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά και στα κοινοτικά όργανα (Ε.Ε.: 76%).

(πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: