Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Κατάργηση βίζας σε 3 βαλκανικά κράτη

Από τις 19 Δεκεμβρίου οι πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να θεωρούν βίζα για να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν να παρατείνουν για εννέα μήνες τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή στοιχείων που αφορούν οικονομικές συναλλαγές για τις οποίες υπάρχει η υποψία ότι σχετίζονται με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ειδικοί σε Βοσνία, Αλβανία

Η απόφαση για την κατάργηση του καθεστώτος θεώρησης βίζας χαιρετίστηκε σαν σημαντικός σταθμός στην πορεία των δυτικών Βαλκανίων προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, ιδιαίτερα δε της Σερβίας, δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. «Οι δεσμοί μεταξύ των τριών (βαλκανικών) χωρών και της Ε.Ε. ενισχύονται με την απόφαση. Προσβλέπω στην ημέρα που θα μπορέσουμε να απαλλάξουμε και τους πολίτες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας από την υποχρέωση θεώρησης βίζας», δήλωσε χθες ο Σουηδός υπουργός για τη Μετανάστευση, κ. Τομπίας Μπίλστρομ. Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες θα μεταβούν τους επόμενους τρεις μήνες σε Βοσνία και Αλβανία, οι οποίες, εφόσον καλύψουν τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, θα μπορούσαν να ελπίζουν ότι θα πάρουν την απαλλαγή εντός του επόμενου χρόνου.

Η συμφωνία SWIFT

Οσον αφορά την λεγόμενη «συμφωνία SWIFT» το Συμβούλιο Υπουργών προκάλεσε τη σοβαρή ενόχληση του Ευρωκοινοβουλίου εγκρίνοντάς την χθες, μόλις μία ημέρα πριν αρχίσει να ισχύει η Συνθήκη της Λισσαβώνας, υπό την οποία έχει δικαίωμα συναπόφασης. Η συμφωνία για την ανταλλαγή μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. στοιχείων που αφορούν οικονομικές συναλλαγές για τις οποίες υπάρχει η υποψία ότι σχετίζονται με την τρομοκρατία βρίσκεται σε ισχύ από το 2001. Ωστόσο ήταν μυστική και αποκαλύφθηκε από τον Τύπο το 2006. Η Ενωση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι τα στοιχεία Ευρωπαίων πολιτών που αποστέλλονται στους Αμερικανούς χρησιμοποιούνται μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υπό τη νέα συμφωνία, η μεταφορά στοιχείων πρέπει να εγκρίνεται από ευρωπαϊκή δικαστική αρχή, ενώ σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας από την αμερικανική πλευρά, η Ενωση έχει το δικαίωμα να την ακυρώσει. Από τον Φεβρουάριο η Κομισιόν θα καταθέσει νέα πρόταση για μακροχρόνια συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωκοινοβούλιο.

Τέλος, το Συμβούλιο Υπουργών ασχολήθηκε και με το προσχέδιο του Προγράμματος της Στοκχόλμης, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10-11 Δεκεμβρίου. Το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης έχει στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών σε θέματα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, παροχής ασύλου, ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης κ.ά.

Προς το παρόν περιγράφει τους πολιτικούς στόχους της Ενωσης και στη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών θα αποφασιστεί ο τρόπος και ο ρυθμός εφαρμογής του κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Πάντως, η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία με ανοιχτή επιστολή κατηγορεί την Ενωση ότι αποτυγχάνει να προστατέψει τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών, ειδικότερα όταν συνεργάζεται με τρίτες χώρες (π.χ. Λιβύη) για να πετύχει το σταμάτημα των λαθρομεταναστών πριν φτάσουν στα σύνορά της. «Μιλάμε για παράνομη κράτηση, επιστροφή διά της βίας (στη χώρα προέλευσης), ακόμη και για ανθρώπους που τους άφησαν στη θάλασσα να πεθάνουν», αναφέρεται στην επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: