Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

Nέες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ψευδαργύρου-αέρος

Μια νέα γενιά επαναφορτιζόμενων μπαταριών ψευδαργύρου-αέρος πρόκειται σύντομα να βγει στην αγορά με στόχο να ανταγωνιστούν τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων στα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και άλλες συσκευές. Οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων αποθηκεύουν μόνο το ένα τρίτο της ενέργειας και κοστίζουν διπλάσια σε σχέση με τις νέες μπαταρίες.

Η ελβετική εταιρία ReVolt σχεδιάζει να κυκλοφορήσει στην αγορά μικρές μπαταρίες ψευδαργύρου-αέρος του χρόνου για φορητές συσκευές, ενώ σε επόμενο στάδιο προγραμματίζει την μαζική παραγωγή μεγαλύτερων μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, κάτι που αναμένεται να πάρει λίγα χρόνια ακόμα.

Η νέα μπαταρία αναπτύχθηκε στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας από το SINTEF Group, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό της Σκανδιναβίας, ενώ η εταιρία ReVolt δημιουργήθηκε για να εμπορευτεί το νέο προϊόν. Οι μπαταρίες ψευδαργύρου χρειάζονται οξυγόνο από τον αέρα για να δημιουργήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα.

Είναι ασφαλέστερες από τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων, επειδή δεν περιέχουν πτητικά υλικά και συνεπώς δεν πιάνουν φωτιά.

Μέχρι τώρα υπήρχαν μη επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ψευδαργύρου-αέρος, αλλά οι επαναφορτιζόμενες αυτού του τύπου ήσαν πιο δύσκολο να αναπτυχθούν.


Είχαν μέχρι τώρα εμφανιστεί ξανά επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ψευδαργύρου-αέρος, όμως εμφάνιζαν προβλήματα, καθώς αχρηστεύονταν μετά από λίγους κύκλους επαναφόρτισης.

Η νέα μπαταρία, αντίθετα, σύμφωνα με τα τεστ, αντέχει σε τουλάχιστον 200 κύκλους επαναφόρτισης, ενώ η ReVolt στοχεύει στην αύξηση του κύκλου ζωής τους στις 300-500 επαναφορτίσεις, ώστε να έχουν μεγάλη πρακτική χρησιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: