Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009

Απόσυρση ;; Last year ! !

Όσοι πρόλαβαν τον κύριο είδαν...
ανακοίνωσαν σήμερα ταπεινά οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Κατάφεραν και υπέγραψαν ήδη την σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα λάβει αριθμό ΦΕΚ αύριο. Τέλος, λοιπόν, στο μέτρο της απόσυρσης καθώς και στον πράσινο δακτύλιο, που θα έμπαινε σε ισχύ το 2011. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το μέτρο της απόσυρσης δεν έχει περιβαλλοντικό νόημα, δεν ενισχύει την ελληνική οικονομία καθώς δεν υπάρχει εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία ενώ τέλος έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.

Αυτό που, όμως, ξέχασε να δηλώσει ήταν ότι τα χρήματα για το μέτρο της απόσυρσης, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΕΑΑ, ήταν σε πλήρη αρμονία με τις αυξήσεις στα νέα τέλη κυκλοφορίας και δεν υπήρχε κανένα θέμα χρηματοδότησης από το Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα από τους πιο γηρασμένους στόλους της Ευρώπης, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον αλλά και την οδική ασφάλεια. Το μόνο αισιόδοξο σε αυτό το αλαλούμ της πολιτικής, είναι ότι τελικά θα αποζημιωθούν όσοι έχουν ήδη αποσύρει το όχημα τους. Περίπου, δηλαδή, αφού τελικά θα πάρουν είτε 1000 ευρώ είτε 500ευρώ και 2 κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το υπουργείο περιβάλλοντος μέσω της υπουργού κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι τροποποιούνται τα περιβαλλοντικά τέλη ΙΧ αυτοκινήτων σε σχέση με αυτά που ορίζε η προηγούμενη πράξη Σουφλιά. Η αλήθεια είναι ότι ανοίγει απελπιστικά η ψαλίδα με μοναδικό κριτήριο, τι άλλο, τα κυβικά.
Έτσι τα νέα τέλη κυκλοφορίας κυμαίνονται:
από 0 έως 68 ευρώ για ΙΧ αυτοκίνητα-μοτό μικρότερα των 301 κυβικών
από 28 έως 96 ευρώ για ΙΧ 301 έως 785 κυβικά,
από 94-187 ευρώ για ΙΧ από 786 έως 1357 κυβικά,
από 184 έως 352 ευρώ για ΙΧ από 1358 έως 1928 κυβικά,
από 428 έως 671 ευρώ για ΙΧ από 1929 έως 2357 κυβικά
και από 562 έως 880 ευρώ για ΙΧ άνω των 2357 κυβικών.
Τελικά στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε κάποιο βήμα προόδου χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε πολλαπλάσια βήματα πίσω;

(πηγή www.velocity.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: