Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009

Προσοχή !!! Στα μεταλλαγμένα !!!

Μεταλλαγμένο λιναρόσπορο που εισήχθη από τον Καναδά απειλεί τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ από το Έθνος. Όπως αναφέρεται, «χρησιμοποιείται ευρύτατα σε είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αλλά και σε προϊόντα... υγιεινής διατροφής».

Το δημοσίευμα δίνει και πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση, «καθώς λόγω της προεκλογικής περιόδου οι υπεύθυνοι επί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ φρόντισαν να... κουκουλώσουν το θέμα παρά τα δεκάδες «alert» της ΕΕ».

Ως εκ τούτου, «για 37 ολόκληρες ημέρες λόγω και της μεταβατικής περιόδου αλλαγής της εξουσίας, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να έχουν... μεσάνυχτα και ο μεταλλαγμένος λιναρόσπορος, με ουσίες που δεν είναι εγκεκριμένες, να καταναλώνεται ανεμπόδιστα στην ελληνική αγορά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ειδοποιήσει απο τις 8 Σεπτεμβρίου τις χώρες της ΕΕ για το μεταλλαγμένο προϊόν,το οποίο εστάλη από τις γερμανικές αρχές ελέγχου τροφίμων και αφορούσε και τη χώρα μας για εισαγωγές στην ελληνική αγορά καφέ λιναρόσπορου καναδικής προέλευσης. Το «σήμα» έφτασε τόσο στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), χωρίς όμως να σημάνει συναγερμός... για τον έλεγχο της αγοράς.

Συγκεκριμένα, τόσο το «alert» αυτό όσο και συνολικά 70 που έχουν κοινοποιηθεί από την Κομισιόν σε χώρες της ΕΕ αποκαλύπτουν ότι πιθανότατα πρόκειται για μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο, με διαστάσεις ανάλογες εκείνου του επιμολυσμένου με ορυκτέλαια ηλιελαίου.

Στον καφέ λιναρόσπορο έχει ανιχνευθεί η μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση «FΡ967» και, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χώρα μας έχουν εισαχθεί τεράστιες ποσότητες τόσο λιναρόσπορου όσο και μείγματος αρτοποιίας που περιέχει το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο προϊόν.

Ο λιναρόσπορος είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή αλεύρων που χρησιμοποιούνται ώστε να παρασκευαστούν τα λεγόμενα πολύσπορα ψωμιά, κράκερ και μπισκότα διαίτης, ψωμιά για τοστ κ.λπ.


Ο ΕΦΕΤ, που είναι αρμόδιος για τους ελέγχους στα μεταποιημένα τρόφιμα, μόλις στις 16 Οκτωβρίου έβγαλε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση και ενημέρωνε τους καταναλωτές πως η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «LΙDL Ηellas» εισήγαγε 2.904 κιλά (τρεις τόνους) μείγματος αρτοποιίας, το οποίο περιέχει καφέ λιναρόσπορο προέλευσης Καναδά με τη γενετική τροποποίηση «FΡ967», καλώντας μάλιστα τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν το προϊόν. Συγκεκριμένα, το δελτίο Τύπου της 16ης Οκτωβρίου αναφέρει: «Ο ΕΦΕΤ, μέσω του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2009, για τη διακίνηση μείγματος αρτοποιίας το οποίο περιέχει καφέ λιναρόσπορο προέλευσης Καναδά, με τη γενετική τροποποίηση FP967.

Πρόκειται για μείγμα αρτοποιίας, με την εμπορική επωνυμία «Grafschafter», το οποίο παρασκευάζεται από τη γερμανική επιχείρηση «Flechtorfer Muhle Walter Thonebe GmbΗ» και στην Ελλάδα διακινείται μέσω της επιχείρησης «LΙDL Ηellas». Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές φαίνεται η γενετική τροποποίηση να αφορά όλες τις παρτίδες μειγμάτων, σε συσκευασίες 1kg, που έχουν ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας μέχρι 27.09.2010. Επίσης, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, το σύνολο των προϊόντων παραδόθηκε στη «LΙDL Ηellas» από 21.08.2009 μέχρι 11.09.2009 και αφορά συνολική ποσότητα διακίνησης 2.904kg.

O ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Η πληροφόρηση των καταναλωτών θα συνεχιστεί και με επόμενα δελτία Τύπου. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν».

Στις 19 Οκτωβρίου ο ΕΦΕΤ με νέο δελτίο Τύπου, σε συνέχεια εκείνου της 16ης Οκτωβρίου, διευκρινίζει ότι «το συγκεκριμένο μείγμα έχει ονομασία πώλησης στην Ελλάδα «RΙVΕRCΟΤΕ-Βlackmischung Vital Mehrkornbort/ Μείγμα για παρασκευή πολύσπορου αρτοσκευάσματος». Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον εντοπισμό των επίμαχων παρτίδων: Πρόκειται για τις παρτίδες με αριθμό «13:01-14:30» και ημερομηνία λήξης 19/09/2010 και με αριθμό «12:00-13:30» και ημερομηνία λήξης 3/10/2010.

Στις 22 Οκτωβρίου ο ΕΦΕΤ με νέα ανακοίνωσή του εντόπισε τον μεταλλαγμένο καφέ λιναρόσπορο να έχει διακινηθεί και από την επιχείρηση «ΒΙΟΦΡΕΣΚΟ - Στ. Κουρουζίδης & ΣΙΑ ΟΕ». «Πρόκειται για καφέ λιναρόσπορο, βιολογικής γεωργίας και το συγκεκριμένο προϊόν παρασκευάζεται από τη γερμανική επιχείρηση «RΑΡUΝΖΕL NATURKOST ΑG», με ονομασία πώλησης «Λιναρόσπορος καφέ», ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας 20/09/2010 και 29/11/2010, και διατίθεται σε συσκευασίες των 500 γραμμαρίων. Η συνολική ποσότητα που διακινήθηκε αφορούσε 240 τεμάχια».


(πηγή ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: