Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ο καθαρός ο χυμός της ελιάς, όπως αυτός βγαίνει από την ψυχρή έκθλιψη του ελαιοκάρπου και διακρίνεται σε κατηγορίες, όπως αυτές έχουν θεσμοθετηθεί τόσο από ελληνικούς, όσο και από ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς. Οι τρεις βασικές κατηγορίες είναι:
1) Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο: είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς, χωρίς καμμία επεξεργασία πέραν της έκθλιψης, του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1% σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο».

2) Παρθένο Ελαιόλαδο: είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς, του οποίου η οξύτητα κυμαίνεται από 1% έως 2% σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Παρθένο Ελαιόλαδο».

3) Ελαιόλαδο: εξευγενισμένο ελαιόλαδο (ραφινέ) το οποίο περιέχει μικρό ποσοστό φυσικού χυμού ελιάς (παρθένο ελαιόλαδο), συνήθως 20% έως 30%. Η οξύτητά του κατόπιν της χημικής επεξεργασίας είναι συνήθως χαμηλή, δεν πρέπει όμως να υπερβαίνει το 1,5% οξύτητα σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Ελαιόλαδο», η οποία είναι δυνατόν να παραπλανήσει τους καταναλωτές.

Όπως διαπιστώνετε, άλλο πράγμα είναι όταν η ταμπελίτσα στο μπουκάλι γράφει Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, άλλο όταν γράφει Παρθένο Ελαιόλαδο και άλλο όταν γράφει Ελαιόλαδο. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αγοράσετε λάδι εκτός από την τιμή, κοιτάξτε και την κατηγορία που ανήκει.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες άλλες κατηγορίες ελαιολάδου, μερικές από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:

ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ
Ελαιόλαδα που λαμβάνονται από εξευγενισμό (χημική επεξεργασία) παρθένου ελαιολάδου και η οξύτητα τους δεν υπερβαίνει τα 0,5 g ανά 100 g
Ο εξευγενισμός δηλαδή είναι αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας.

ΠΥΡΗΝΕΛΑΙA
α) Ακατέργαστο πυρηνέλαιο: Ελαιόλαδο που παράγετε από κατεργασία ελαιοπυρήνων με διαλύτη.

β) Εξευγενισμένο πυρηνέλαιο: Ελαιόλαδο που παράγετε με εξευγενισμό (χημική επεξεργασία) ακατέργαστου πυρηνελαίου.

γ) Πυρηνέλαιο: Λάδι που αποτελείται από μείγμα εξευγενισμένου πυρηνελαίου και παρθένων ελαιολάδων, εξαιρώντας το μειονεκτικό.

Όλα τα παραπάνω - και αρκετά άλλα τα οποία δεν αναφέρονται εδώ - είναι προϊόντα του ίδιου καρπού. Της Ελιάς. Όλα είναι ελαιόλαδα, η διαφορά τους, όμως, είναι στην ποιότητα και στον τρόπο παραγωγής τους. Συνειδητοποιώντας το αυτό, ξέρετε όχι μόνο τι αγοράζετε, αλλά και τι τρώτε...
Γιατί όλα τα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια…

Υ.Γ: Και για όσους αναρωτιέστε - μια και δεν υπάρχει στις επίσημες κατηγορίες - τι είναι το αγουρέλαιο, μια μικρή αναφορά για να λύσει τυχόν απορίες: Το Αγουρέλαιο είναι λάδι που παράγετε σχετικά πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, περίπου στο 60-70% και διαφέρει στην γεύση από το Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο επειδή είναι λίγο πιο πικρό και με μια πιο φρουκτώδη γεύση. Περιέχει, όμως, όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, τα μέταλλα και τις διάσημες πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα ανθρώπινα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.
Το αγουρέλαιο δεν διατηρεί για πάντα την ιδιότητα του, για αυτό και δεν μπορείτε να το βρείτε όλο τον χρόνο.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι, ότι μετά το τέλος Απριλίου δεν υπάρχει Αγουρέλαιο.
Καλό θα ήταν όταν αγοράζετε Αγουρέλαιο από παραγωγό να του ζητάτε να το βάζει στο δοχείο κατευθείαν από το εργοστάσιο, να μην το αποθηκεύει, δηλαδή, για να κατασταλάξει ή να μην το περνάει απο φίλτρα πριν το συσκευάσει. Αυτό, βέβαια, θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μετά από λίγο χρόνο ένα ίζημα (μούρια) στον πάτο του δοχείου, το οποίο είναι ΦΥΣΙΚΟ κατάλοιπο του ελαιολάδου και δεν πρέπει να σας ανησυχεί.
Το αντίθετο μάλιστα, είναι η εγγύηση ότι τρώτε φρέσκο λάδι...
Πάντως, όπως και να έχει, το Αγουρέλαιο είναι για εμένα ό,τι το καλύτερο, και από αυτό τρώμε και εμείς οι παραγωγοί στο σπίτι μας, μέχρι να γίνει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα!

(πηγή www.oliveoil.homedns.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια: