Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

Νέα δεδομένα για τις δίαιτες

Βρετανοί επιστήμονες αναθεωρούν το μέχρι τώρα σύστημα μέτρησης των θερμίδων, το οποίο χρησιμοποιείτο ως βάση για τις δίαιτες και τις συμβουλές των γιατρών και των διαιτολόγων κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση, οι άνθρωποι μπορούν να παίρνουν καθημερινά περισσότερες θερμίδες χωρίς κίνδυνο να παχύνουν.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Διατροφή, η συνιστώμενη ημερήσια λήψη θερμίδων - που σήμερα είναι 2.000 για τις γυναίκες και 2.500 για τους άνδρες - θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι 16%.

Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ενήλικες θα μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν πρόσθετες 400 θερμίδες την ημέρα. Η συγκεκριμένη ποσότητα ισοδυναμεί με ένα μεσαίου μεγέθους χάμπεργκερ ή με δύο σακουλάκια αλατισμένα πατατάκια.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η νέα μέτρηση παρέχει μια πιο ακριβή αξιολόγηση της ενέργειας που καίγεται μέσω της φυσικής δραστηριότητας.

Από την άλλη, ορισμένες καταναλωτικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι, εν μέσω μιας διεθνούς "επιδημίας" παχυσαρκίας, η νέα έκθεση στέλνει...
"συγκεχυμένα" μηνύματα στους καταναλωτές.

Σε περίπτωση που οι προτάσεις της Επιτροπής γίνουν αποδεκτές, ορισμένα τρόφιμα θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε πιο υγιεινή κατηγορία με βάση την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες.

Πάντως, οι προτάσεις θα περάσουν από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης στη Βρετανία, διάρκειας 14 εβδομάδων, πριν οριστικοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: