Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009

«Θάλαμοι αερίων» από πατέντα-φονιά

Μια πατέντα-φονιάς στην καπνοδόχο του λέβητα θέρμανσης φέρεται ότι οδήγησε στην τραγωδία του ξενοδοχείου «Νεφέλη», με τους δύο νεκρούς από δηλητηρίαση του μονοξειδίου του άνθρακα, μέσα σε 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια της πραγματογνωμοσύνης από τον δικαστικό πραγματογνώμονα, διπλωματούχο μηχανολόγο-ηλεκτρολόγο μηχανικό Χρήστο Γκλαβόπουλο προέκυψε ότι στη μία από τις δύο καμινάδες του ξενοδοχείου τοποθετήθηκε καπάκι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φυσική διέξοδος για τα αέρια.

Μέσω ρωγμών, το μονοξείδιο του άνθρακα διοχετεύτηκε αρχικά στο ενιαίο πατάρι που υπάρχει σε κάθε όροφο και στη συνέχεια εισήλθε μέσα στα δύο δωμάτια των θυμάτων μέσα από τρύπες, που έχασκαν πίσω από τις εντοιχισμένες ντουλάπες. Οι συγκεκριμένες οπές κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο πατάρι του κάθε ορόφου.

Το δηλητηριώδες αέριο πέρασε και στα άλλα δωμάτια από τις μικρότερες οπές που χρησιμοποιούνται για τον εξαερισμό του μπάνιου και καταλήγουν στον ίδιο ενιαίο χώρο. Ετσι κινδύνεψε να δηλητηριαστεί και μια τρίτη ένοικος του ξενοδοχείου που μεταφέρθηκε εγκαίρως σε εφημερεύον νοσοκομείο, με συμπτώματα ζάλης και υπνηλίας, το μεσημέρι της Παρασκευής.
Σύμφωνα με την έρευνα του δικαστικού πραγματογνώμονα, στο υπόγειο λεβητοστάσιο του ξενοδοχείου λειτουργούσαν δύο λέβητες φυσικού αερίου, ο ένας για τη θέρμανση και ο άλλος για την παροχή ζεστού νερού. Οι καμινάδες τους μέσω κοινής τρύπας έφθαναν μέχρι την ταράτσα του κτιρίου χωρίς να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οπως διαπιστώθηκε πάνω στην πρώτη στερεώθηκε μια λαμαρίνα, φράζοντας τη φυσική διέξοδο, ενώ η δεύτερη επεκτάθηκε καθ' ύψος.

Με ανακοίνωση της η Εταιρεία Φυσικό Αέριο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό.

Ο κ. Γκλαβόπουλος κλήθηκε για αυτοψία μετά τον πρώτο θάνατο, το πρωί της Πέμπτης και 24 ώρες αργότερα το πρωί της Παρασκευής, όταν γνωστοποιήθηκε και ο δεύτερος θάνατος. Και στις δύο αυτοψίες των δωματίων 401 και 501, που έγιναν με τη χρήση φορητού ηλεκτρονικού οργάνου μέτρησης, δεν διαπιστώθηκε διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα επειδή ο λέβητας θέρμανσης ήταν κλειστός.

Μηδενικές ήταν οι μετρήσεις και στο λεβητοστάσιο, κάτι που αποκλείει το ενδεχόμενο της κακής συντήρησης στους λέβητες. «Δεν υπήρχαν ενδείξεις διαρροής μονοξειδίου του άνθρακα. Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων ανακοινώθηκαν μετά τη δεύτερη αυτοψία, όπως επίσης και το περιστατικό με τα συμπτώματα δηλητηρίασης της γυναίκας. Αν το γνώριζα θα ζητούσα άμεση εκκένωση του ξενοδοχείου», επισήμανε.

«Το πρωί της Πέμπτης ενημέρωσα την Αστυνομία για ενδεχόμενη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα. Ο πραγματογνώμονας δεν έδωσε απαντήσεις και έτσι είχαμε και δεύτερο θάνατο», σημείωσε ο ιατροδικαστής Σαμουήλ Τζάου Ντούγκου ο οποίος διενήργησε νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του πρώτου θύματος.

«Ενημερώθηκα από τον ιατροδικαστή το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο πραγματογνώμονας έκανε μετρήσεις που δεν έδειξαν τίποτα», σημείωσε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Ο 32χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, το μεσημέρι του Σαββάτου, προσήχθη στην εισαγγελέα που άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για τα πλημμελήματα της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή» και «επικίνδυνης σωματικής βλάβης από αμέλεια». Η εισαγγελέας τον άφησε ελεύθερο και ζήτησε τη συνέχιση της προανάκρισης ώστε να προσκομιστούν το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για τα θύματα. Η υπόθεση ενδέχεται να παραπεμφθεί σε κύρια ανάκριση ή να οριστεί τακτή δικάσιμος.

(πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)Δεν υπάρχουν σχόλια: