Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009

Παγανή Τέλος ! ! !

Τίτλοι τέλους μπήκαν κυριολεκτικά στο κολαστήριο της Παγανής, με τους τελευταίους μετανάστες να αποχωρούν γράφοντας «The End» στους τοίχους του διαιβόητου Κέντρου Κράτησης. Επίσημα η Παγανή έκλεισε προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Για πολλούς βέβαια η Παγανή θεωρείται ότι έχει ήδη κλείσει οριστικά με δεδομένες τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη για εξεύρεση νέου χώρου με κατάλληλες συνθήκες για τη φιλοξενία των προσφύγων.

Το βράδυ αναμενόταν να αναχωρήσουν για την Αθήνα το πλοίο «Λισσός» και οι τελευταίοι «κρατούμενοι» της Παγανής. Άλλα έξι άτομα που είχαν αποβιβαστεί στα παράλια του νησιού την ίδια μέρα μεταφέρθηκαν με μεταγωγή στη Χίο όπου και προσωρινά θα μεταφέρονται όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στη Λέσβο.

Πάντως την Κυριακή παρουσιάστηκε πρόβλημα στη σίτιση των μεταναστών μέσα στο πλοίο καθώς δεδομένου ότι ήταν πλέον ελεύθεροι δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πώς θα σιτιστούν όσο θα έμεναν μέσα στο πλοίο. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπύρου Βούγια για να φάνε οι μετανάστες.

Στο χώρο της Παγανής μπήκαν συνεργεία μηχανικών της Νομαρχίας για καταγραφή των ζημιών και μια πρώτη κοστολόγηση των εργασιών που θα χρειαστεί να γίνουν προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά η Παγανή. Η Νομαρχία θα ενημερώσει σχετικά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εφόσον εξασφαλιστούν οι σχετικές πιστώσεις θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Σημειώνει ότι ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Ταξίαρχος Χρήστος Δεσποτέλλης προτείνει τη δημιουργία ενός ανοιχτού τύπου κέντρου υποδοχής όπου οι μετανάστες θα μένουν για μικρό χρονικό διάστημα όσο απαιτείται για να γίνει η καταγραφή τους.

(πηγή www.enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: