Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009

Η καφεΐνη αναστρέφει τη νόσο Αλτσχάιμερ, σε πειραματικές συνθήκες

Λονδίνο:

Η κατανάλωση πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να αναστρέψει τα προβλήματα μνήμης που παρατηρούνται στους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer's Disease.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη αναστέλλει την παραγωγή των πρωτεϊνικών πλακών που είναι το χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου.

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι η καφεΐνη έχει προστατευτική επίδραση.

Τα 55 ποντίκια που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί επιστήμονες είχαν ανατραφεί έτσι ώστε να εκδηλώσουν συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πρώτα οι ερευνητές εφάρμοσαν συμπεριφορικά τεστ για να επιβεβαιώσουν ότι τα πειραματόζωα είχαν όντως αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια εξασθένησης της μνήμης σε ηλικία 18-19 μηνών, το αντίστοιχο των 70 ετών για τους ανθρώπους.

Στη συνέχεια χορήγησαν στα μισά τρωκτικά καφεΐνή μέσω του νερού που έπιναν και στα άλλα μισά συνέχισαν να δίνουν σκέτο νερό.

Τα ποντίκια έπιναν το αντίστοιχο των 500 mg καφεΐνης την ημέρα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η ποσότητα είναι αυτή που περιέχεται σε δύο φλιτζάνια καφέ (latte ή cappuccino) ή σε 14 φλιτζάνια τσάι ή σε 20 αναψυκτικά.

Όταν τα ποντίκια ελέγχθηκαν μετά από δύο μήνες, όσα είχαν πάρει καφεΐνη είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μέτρησης της μνήμης και της σκέψης και είχαν εξίσου καλές επιδόσεις με τα ποντίκια ίδιας ηλικίας αλλά χωρίς άνοια.

Όσα πειραματόζωα έπιναν σκέτο νερό συνέχισαν να έχουν κακές επιδόσεις στα τεστ.

Επιπρόσθετα, οι εγκέφαλοι των ποντικιών της ομάδας παρέμβασης είχαν σχεδόν 50% μείωση των επιπέδων της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης, που σχηματίζει τα αποδομητικά συμπλέγματα στους εγκεφάλους των ανοϊκών ασθενών.

Οι περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν ότι η καφεΐνη επηρεάζει την παραγωγή και των δύο ενζύμων που είναι αναγκαία για την παραγωγή της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν εξάλλου ότι η καφεΐνη καταστέλλει τις φλεγμονώδεις αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες οδηγούν στην υπεραφθονία της πρωτεΐνης.

Παλαιότερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει σε νεότερα ποντίκια, που είχαν ανατραφεί έτσι ώστε να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, ότι η καφεΐνη στην πρώιμη ενηλικίωση τα προστάτευε από την απαρχή των προβλημάτων μνήμης.

Ο Δρ Γκάρι Αρεντας που ηγήθηκε των ερευνητικών διαδικασιών, εξηγεί ότι «τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, ως προς την επίτευξη της αναστροφής των υφιστάμενων προβλημάτων μνήμης, κάτι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.»

Αυτό παρέχει αποδείξεις ότι η καφεΐνη μπορεί να είναι μια βιώσιμη θεραπεία για την εδραιωμένη νόσο Αλτσχάιμερ και όχι απλώς μια προστατευτική στρατηγική.

Και αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς η καφεΐνη είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, εισάγεται εύκολα στον εγκέφαλο και φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την διαδικασία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους για να δουν αν τα πειραματικά ευρήματα είναι εφαρμόσιμα και στους ασθενείς.

Δεν γνωρίζουν βέβαια αν μια χαμηλότερη δόση καφεΐνης θα είναι εξίσου δραστική και αποτελεσματική, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια 500 mg καφεΐνης την ημέρα.

Πάντως οι υπερτασικοί και οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης.

(πηγή in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: