Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

Στα τεκμήρια διαβίωσης εντάσσεται η ενοικίαση των πολυτελών σκαφών

Τα περισσότερα cruiser άνω των 15 μέτρων είτε είναι αδήλωτα είτε μισθώνονται εικονικά.

Τεκμήριο διαβίωσης θα αποτελεί η μίσθωση πολυτελών σκαφών αναψυχής τύπου cruiser και θα ισχύσει, όπως όλα δείχνουν, για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους, τα οποία θα δηλωθούν το 2010.

Στην απόφαση αυτή φαίνεται να καταλήγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τη διαπίστωση ότι τα περισσότερα cruiser άνω των 15 μέτρων είτε είναι αδήλωτα είτε έχουν επαγγελματική άδεια (με τις ευεργετικές από το νόμο ατέλειες καυσίμων), ωστόσο, δεν μισθώνονται ή μισθώνονται εικονικά.

Ελεγχοι

Για παράδειγμα, ενώ ο νόμος ορίζει ότι για να έχουν επαγγελματική άδεια τα παραπάνω πολυτελή σκάφη θα πρέπει να ενοικιάζονται τουλάχιστον δύο μήνες το έτος, οι ιδιοκτήτες τους μέχρι τώρα προσέφευγαν στη μέθοδο της εικονικής ενοικίασης σε φίλους και στην ουσία τα ιδιοχρησιμοποιούν καθ' όλη της διάρκεια του έτους, ξεφεύγοντας από τις φορολογικές αρχές.

Σε εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορες μαρίνες της χώρας, κυρίως της Αττικής, εντοπίστηκαν εκατοντάδες αδήλωτα σκάφη άνω των 15 μέτρων. Στη μαρίνα του Αλίμου εντοπίστηκαν 500, ενώ άλλα τόσα περίπου εντοπίστηκαν και στη μαρίνα της Γλυφάδας.

Οι έλεγχοι, όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις αδήλωτων σκαφών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σήμερα υπάρχουν 25.000 πολυτελή σκάφη τα οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να ελεγχθούν στο σύνολό τους.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει την ενοικίαση των σκαφών αυτών στα τεκμήρια διαβίωσης γίνεται προκειμένου να αποτρέψει τους ιδιοκτήτες των σκαφών να κάνουν εικονικές μισθώσεις. Δεν θα μπορούν, δηλαδή, οι ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών να εμφανίζουν για παράδειγμα έναν γνωστό τους ως μισθωτή, δεδομένου ότι το υψηλό τεκμήριο που θα θεσπιστεί θα επιφέρει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση στον εικονικό ενοικιαστή.

(πηγή Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: